Tütünden grip aşısı!
Tütün içeriğinden istifade ederek geliştirilen ilk grip aşısının, üç kıtada yaklaşık 23 bin kişinin katıldığı ilk klinik denemelerden başarıyla geçtiği belirtildi.
Science Alert'in haberine göre bitkiler üzerinde geliştirilen yeni grip aşısı, kendi alanında bir ilk niteliği taşıyan araştırmalarda büyük ölçekte iki klinik deneyden geçirildi.
Söz konusu aşının, viral proteinleri üretmek için, genetik olarak talimat yüklenen yerli Avustralya tütününün familyasından çıkarılan ve dolaşım halindeki grip türlerini andıran virüs benzeri parçacıklar içerdiği ifade edildi.
Çoğu grip aşısının şu anda tavuk yumurtalarında veya laboratuvarda üretilmiş hücrelerde yetiştirilen ve bu hücrelerden toplanan virüs parçacıkları kullanılarak yapıldığını aktaran Science Alert, bu sürecin bilim insanlarının hangi grip türlerini (ve yüzey proteinlerini) hedeflemeleri gerektiğini bulmasından sonra bile aylar sürdüğünü aktardı.
Seçilmiş proteinleri üretecek şekilde tasarlanabilen ve uygun ölçekte yetiştirilebilen bitkilerin alternatif sunabileceğini belirten site, bu gelişmenin mevsimsel grip aşıları üretme kapasitesini artırmayı sağlayabileceğine de dikkati çekti.
The Lancet dergisinde yayımlanan araştırmada kullanılan yöntemin, mevcut grip aşılarının üretilmesinde karşılaşılan ve bazen aşıları daha az etkili hale getiren komplikasyonların üstesinden gelmeye de yardımcı olabileceği ifade edildi.
(Independent Türkçe, Science Alert)