Bu karıncaların, diğer karıncalardan çok farklı ilginç özelliği var
Bu karıncaların, diğer karıncalardan çok farklı ilginç özelliği var
Sıra dışı ev dekor seçimi nedeniyle, en acayip türlerden biri olarak kabul edilebilecek bir tür karınca vardır:
Bilimsel çalışmalar sürekli olarak Formica archboldi karıncalarının meskenlerinin etrafında çok sayıda eski vücut parçası bulundurma eğiliminde olduklarını buldu.
North Carolina Doğa Bilimleri Müzesi Evrimsel Biyoloji ve Davranış Araştırma Laboratuvarı Başkanı Adrian Smith, "Bir çok karınca çok temizdir, ölü işçileri veya yemek artıklarını atarlar," dedi.
Birçok karınca, atıklarını yuvanın dışına taşır ve mezarlık görevi de gören bir çöp yığınına koyar. Temiz bir yuvaya sahip olmanın ana sebebi, kraliçeyi enfeksiyondan korumaktır.
Ancak, iki yıldır bu böcekleri inceleyen ve 2019'da bulguları üzerine bir çalışma yapan Smith, Formica karıncalarının "her ne sebeple olursa olsun çöplerinin büyük bir kısmını yuvalarında bıraktığını" söylüyor.
"Yuvalarını açtığınızda ve birçok vücut parçası bulduğunuzda - bunun nedeni muhtemelen çöplerini atmamış olmalarıdır."
Florida'ya özgü olan bu kafatası toplayan karıncalar, özellikle tuzak çeneli karıncaları ( Odontomachus brunneus ) - tipik olarak kolay bir hedef değil. Tuzak çenelerinin güçlü bir iğnesi ve yaylı bir ısırığı vardır, bu da onların İngilizce isimlerini böyle almıştır.
Diğer karıncaların aksine Formica'nın iğnesi yoktur. Bunun yerine, kurbanlarına, bir tuzak çeneli karıncayı tamamen etkisiz hale getirebilecek bir doz formik asit püskürtürler.
Araştırmacı Smith, "Bir sprey, bir tuzak çeneli karıncayı devirebilir ve tek bir Formica karınca, bir tuzak çeneli karıncayı yerle bir edebilir; bu, tuzak çeneli karıncaların genellikle vahşi bir yırtıcı olarak bilindiği düşünüldüğünde dikkate değer bir başarıdır" diyor.
Formica'lar çoğunlukla tuzak çeneli karıncayla beslenir. Ama tuzak çeneli karıncaların kafatasları kolayca sindirilemez veya çürümez. Atılmış tavuk kemiği gibiler.
Diğer bir teori, Formica'nın, besledikleri tuzak çene karıncayı kimyasal olarak taklit etmek için kalıntıları etrafta tutmasıdır. Smith, "Antenleriyle birbirlerine dokunduklarında aslında kokuyorlar" diyor. "Kimyasalları kendileri üretmiyorlarsa elde etmenin bir yolu, belki de bu karıncaların kokusunu korumak için elde ettikleri leşleri saklamaktır.
Bilim adamlarının bu küçük yaratıkları neredeyse bir asır önce keşfetmelerine rağmen, onlarla ilgili hikayeler ancak son zamanlarda yaygın olarak paylaşıldı.
Araştırmacı Smith, "Çevremizde gözden kaçırdığımız veya dikkat etmediğimiz zengin ayrıntılar var" diyor.
Kaynak: Timetürk-Newsweek