Misafir Öğrenci Çalışması Yapan STK`lar İstanbul`da Toplandı
Türkiye genelinde uluslararası öğrenci çalışması yapan sivil toplum kuruluşları, 16 Şubat Cumartesi günü İstanbul Eyüp`te bulunan Bahariye Mevlevihanesi`nde, Misafir Öğrenci Çalışması Yapan STK`lar Platformu olarak toplandı. Toplantıya uluslararası öğrenci çalışması yapan 35 farklı kurumdan temsilci katıldı.
Birinci oturum, Gürcistan Dostluk Derneği Başkanı Ali Rıza Altunel’in başkanlığında toplandı. İlim Yayma Cemiyeti Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi Yurdu Müdürü Seyit Ömer Gürleyen’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle toplantıya başlandı. Oturum başkanının yaptığı açılış konuşması ve kurum yoklamasının ardından İnsan ve Medeniyet Hareket’inden Raif Nas, toplantının yapıldığı mekan, Bahariye Mevlevihanesi hakkında bilgi verdikten sonra, İnsan ve Medeniyet Hareketi’nin çalışmaları hakkında kısa bir sunum yaptı. Bu oturumunda toplantıya katılan kurum temsilcileri kendilerini tanıtarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Birinci oturumun sonunda platform tarafından hazırlanan Misafir Öğrenci Sorunları Raporu sesli olarak katılımcı STK’lara okundu.
Öğle yemeği ve öğle namazı sonra, Uluslararası Mavi Ay Derneği Başkanı M. Fatih Pehlivan başkanlığında ikinci oturum toplandı. Öğleden sonraki ikinci oturuma Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk katılıp birer konuşma yaptılar.
İsrafil Kışla şöyle konuştu: “Burada bulunan dernekleri tebrik ediyorum. Böyle bir platform vesilesiyle kurumların bir araya gelmesi, istişarelerde bulunması çok güzel bir şey. Öğrencilerin sadece Türkiye’ye gelmesi, burada okuması, devlet kurumlarından istifade etmeleri yeterli değil. Sizler gibi STK’larla buluşmaları asıl öğrenciler için faydalı olduğunu düşünüyorum. Gençlerin kendi faaliyetlerini diledikleri gibi gerçekleştirebilecekleri gençlik merkezi, kültür merkezi gibi faaliyetlerin yürütülmesinin faydalı olacaktır. Gerekli ilmi çalışmaları da yürütebilecekleri kültür merkezleri olmalı. Yıllarca Amerika, İngiltere gibi yerlere ciddi maliyetlerle giderek öğretim gördü öğrencilerimiz. Şimdi geldiğimiz noktaya bakıyoruz benzer seviyelerde üniversitelerimiz var. Dünyanın birçok yerinden bu üniversitelere okumaya geliyorlar ve her geçen gün sayı artıyor.”
Daha sonra bir selamlama konuşması yapan Milletvekili Metin Külünk de şunları ifade etti: “Yıllar önce yurtdışından öğrenciler gelecek ve ülkemiz adına onlara sahip çıkacağız diye STK temsilcileri ile konuşurken bu sürecin bu kadar hızlı gelişeceğini tahmin etmiyorduk. Yaptığınız iş 500 yıllık bir varoluş mücadelesi. Yıllar öncenin soyut mücadelesinin artık somut bir mücadeleye dönüştüğünü görüyoruz. Sizler bugün bu işlerle ilgilenerek sadece bugünü konuşmuyorsunuz. Geleceğin temellerini atıyorsunuz. Bir problem analizi, diyalektiği oluşturabilirsiniz. Tüm sorunları madde madde çıkarın ve sonrasında maddeler üzerinden çözüm üretin. Gelen öğrencilerin üniversite sonrasındaki hayatlarının takibi noktasında da muhakkak çalışma yürütebilmeliyiz. Ve göreceksiniz ki 20 yıl sonra birçok ülkenin ciddi kademelerindeki adamların sizin çabalarınızdan çıkacak. Fakat bunu yaparken verdiğiniz bursları bir diyete dönüştürmeden yapın.”
İkinci oturumun geri kalan kısmında STK temsilcileri ülkemizde eğitim gören misafir öğrencilerinin sorunları üzerine istişarelerde bulunarak çözüm önerilerinde bulundular. Platform tarafından hazırlanan rapor müzakere edildi. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ndan ve Türkiye Diyanet Vakfı’ndan katılan ilgili uzmanlar STK temsilcilerinin sorularını cevaplandırdılar.
Toplantı, Bâb-ı Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Mehmet Ali Bolat’ın kapanış konuşması ile sonuçlandırıldı.