UNICEF ve WHO'dan "kızamık ve çocuk felci" için acil müdahale çağrısı
UNICEF ve WHO, Covid-19 salgınının, kızamık ve çocuk felci aşılarını kesintiye uğrattığını hatırlatarak savunmasız durumdaki çocukların ölümcül hastalıklardan korunması için acil eylem planının devreye sokulması gerektiği çağrısında bulundu.
UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Covid-19'un, dünya çapında aşılama hizmetlerini kesintiye uğrattığını, bu durumun milyonlarca savunmasız çocuğu önlenebilir çocuk hastalıkları riskiyle karşı karşıya bıraktığını açıkladı.
Her 2 kuruluşun yaptığı ortak çağrıda, yaşanan salgın nedeniyle büyük kızamık ve çocuk felci gibi hastalıklar için yapılan aşı çalışmalarının sekteye uğradığı, bununla baş edebilmek için de acil bir eylem planına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.
Çocuk felci ve kızamıkla mücadele için acilen 655 milyon dolara ihtiyaç var!
UNICEF ve WHO, Aşı İttifakı (GAVI)'na dahil olmayan ülkelerdeki hedef yaş gruplarında; çocuk felci için 400 milyon, kızamık için de 255 milyon olmak üzere toplamda 655 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Tek ihtiyaç duydukları şeyin kaynak ayırmak olduğunun altını çizen WHO Genel Sekreteri Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, çocuk felci ve kızamık gibi hastalıkları durdurulamaması halinde çocukların hayatlarının büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağını söyledi.
"Mücadele edilmediği taktirde ölümcül hastalığa dönüşebilen salgın hastalıkların hayatlarımızı karartmasına izin vermemeliyiz." diyen UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore, "Küresel Covid-19 salgınını ele almak kritik önem taşıyor. Bununla birlikte diğer ölümcül hastalıklar da dünyanın en fakir bölgelerinde milyonlarca çocuğun hayatını tehdit ediyor. Bu yüzden bugün; ülke liderlerinden ve bağışçılardan acilen küresel eylem çağrısında bulunuyoruz. Ortak Aşılama Kampanyalarına güvenli bir şekilde devam edebilmek için ek mali kaynaklara ihtiyacımız var. Çocukları korumak için kritik olan aşılama sistemlerine öncelik verin." ifadelerini kullandı.
UNICEF ve WHO'nun ortak çağrısında; Pakistan, Afganistan ve Afrika'nın pek çok ülkesinde aşıların yapılmadığı bölgelerde çocuk felcinin artacağı endişesi dile getirildi.
Çocuk felcinin ortadan kaldırılamaması durumunda, hastalığın küresel olarak yeniden canlanmasına yol açacağı ve 10 yıl içinde, yılda 200 bin yeni vakaya yol açacağı hatırlatıldı. (İLKHA)