• DOLAR 34.546
  • EURO 36.186
  • ALTIN 2982.684
  • ...
SON DAKİKA
Mevsimsel hastalıklara karşı uzmanından tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Özelikle sonbaharın son haftaları ve ilkbaharın başlangıcında gribal enfeksiyonlara karşı ıhlamur, nane, zencefil ve bunun gibi farklı bitkilere teveccüh artıyor. Olabilecek enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla bitki çayları başta olmak üzere birçok soğuk algınlığına etkili görülen ilaçlar bilinçsizce kullanılmaya başlanıyor.

Bağışıklık sisteminin güçlendirmek için hangi bitkisel ilaçların kullanılması yönünde tavsiyelerde bulunan Aromaterapi Uzmanı Abdusselam Olgun, bağışıklığı güçlendirmenin önemli yollarını açıkladı.

Mevsim soğuklarıyla beraber bağışıklık sistemini güçlendiren bitkisel ürünlere teveccühün arttığını ifade eden Olgun, "Kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon ve nezle gibi belirtiler baş gösterdi. Özelikle içerisinde bulunduğumuz Covid-19 salgını sürecinde insanlar bayağı endişe duyuyor. İnsanların; ‘Nezle oldum, grip oldum, öksürüyorum, burnum akıyor, acaba Covid-19 salgınına mı yakalandım veya yakalanmadım mı gibi korkuları var. Bunlardan dolayı zencefile ve zerdeçala yönelme oldu. Yani şu son dönemlerde zencefil, zerdeçal, elma sirkesi gibi antioksidan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bitkisel takviye edicilere talep arttı." dedi.

Aromaterapi Uzmanı Abdusselam Olgun

"Kullanacağımız bitkiler bağışıklık sistemimizi diri ve güçlü tutacaktır"

Yetişkinlerin ve çocukların tüketmeleri gereken bitkilere değinen Olgun, "İnsan vücudunda bitkisel ilaçları kullanmak bünyeden bünyeye değişir. Bir gribal enfeksiyonda zencefil ve zerdeçal faydalıdır. Çocuklarda ise bitkisel ürünlerin kullanımı çok fayda etmez. Çocuklarda bir ile 10 yaş arasına hatmi çiçeği demleyip içirilebilir. Yetişkinler de ise zencefil, zerdeçal, havlıcan ve tarçın birleştirip pekmez ile karıştırarak tüketebilirler. Bu kullandıklarımız bağışıklık sistemimizi diri ve güçlü tutacaktır." ifadelerini kullandı.

Bitkisel ürünlerin nasıl tüketileceği yönünde tavsiyelerde bulunan Olgun, "Özelikle kış aylarında gribal enfeksiyona yakalanmamak için sabahları elma sirkesinin içerisine birkaç damla limon sıkıp 2 yemek kaşığı ile karıştırarak tüketilebilir. Gribal enfeksiyonlarda keçiboynuzu pekmezi ve üzüm pekmezi mutlaka kış aylarında tüketilmesi gereken takviye edici gıdalardır. Özellikle çocuklarda kemik gelişimi ve bağışıklık sistemini güçlü tutması için bunlarla birlikte zencefil, zerdeçal ve kekik kaynatılabilir, mersin yaprağı veya adaçayı tüketilebilir.” şeklinde konuştu.

"Bazı bitkiler uzman kontrolünde kullanılmalıdır"

Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki türlerinin fazlalığına dikkati çeken Olgun, "Bu kullanılan bitkisel ürünler, herkese iyi gelemeyebilir. Uzman kontrolünde kullanmalarını tavsiye ediyorum. Vücudu zorlamamak için bir zerdeçal ve zencefili bir ay kullanıp 10 gün ara vererek kullanılabilir." diye belirtti.

Hazır gıdaların tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlara vurgu yapan Olgun, "Tükettiğimiz yiyecekler, bizleri hastalandırıyor. Örneğin; hazır gıdalar, asitli kolalar ile hazır yoğurtlar yetişkinlerde ve çocuklarda bağışıklık sistemlerini zayıflatıyor. Bağışıklık sistemimizin zayıflamasına sebep olan hazır gıdaların içerisindeki maya ve sodyum benzoattır. Bunlar hastalanmamıza sebep oluyor. Biz, bunları tüketmezsek Allah'ın izniyle hastalanmayız." dedi.

"Nezle gibi enfeksiyonlar bağışıklık sistemimizin güçlü olduğunu gösterir"

Bazı hastalıkların vücuda bağışıklık kazandırdığını söyleyen Olgun, "Nezle gibi enfeksiyonlar bağışıklık sistemimizin güçlü olduğunu gösterir. Vücudumuzdaki zamanla yani birikmiş toksinlerin bir mevsimde dışarı atılmasıdır. Yani bağışıklık sistemimiz bizi kışa hazırlamış oluyor. Tabii hastalandık bunu da hızlı bir şekilde vücuttan atalım dersek, baharatların herhangi bir artısı olmaz. Baharatlar, sadece yemeklerin tadını değiştirmek içindir." ifadelerinde bulundu.

Kış aylarında kalabalık ortamlardan kaçınılması tavsiyesinde bulunan Olgun son olarak şunları söyledi:

"Son dönemde Covid-19 salgınından dolayı toplu taşıma araçlarında ve kalabalık ortamlarda virüs baş gösteriyor. Kışa doğru giriyoruz. Havalar soğumaya başladı. Bununla birlikte nezle ve gribal enfeksiyonlar artacaktır. Bundan dolayı vatandaşların ‘Covid-19 salgınına yakalandık mı?’ korkuları olmasın. Bu bir virüs müdür? evet, fakat korkulacak bir virüs değildir. Psikolojikmen kendimizi diri tutmalıyız. Hastalığa yakalandığımız zaman basit, takviye edici gıdalar ile bunu vücudumuzdan atabiliriz." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir