• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Kardiyo egzersizleri ne işe yarar?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Spor ile az da olsa ilgilenen herkes, kardiyo kelimesini en azından bir kere duymuştur. Kardiyo denildiğinde sporla ilgisi olsun ya da olmasın herkesin aklına bir şeyler gelmektedir.

Genel olarak kardiyo denildiğinde akıllara ısınma hareketleri gelmektedir. Ancak, kardiyo gerçekten sadece ısınma hareketi anlamına mı gelir? Kardiyo hareketleri yapmak ne ölçüde faydalıdır? Dilerseniz bunlara daha detaylı bir göz atalım.

Detaylı bilgi için https://www.erkeklersoruyor.com/spor-beslenme/kardiyo-nedir-kardiyo-egzersizleri-ne-ise-yarar-q14725714 içeriğine göz atılabilir.

Kardiyo nedir?

Kardiyo, esas anlamıyla kardiyovasküler kelimesinin kısaltmasından türemiş bir terimdir. Kardiyovasküler kelimesiyse bilindiği üzere vücudun dolaşım sistemi için kullanılan kelimedir. Dolayısıyla kardiyo ile anlatılan şey, vücuda kan pompalamak ve vücudun oksijen seviyesini arttırmak için yapılan hareketler bütününe verilen isim olarak düşünülebilir.

Kardiyo, bilinen anlamıyla spordan önce ısınma amaçlı yapılmaktadır. Bunun dışında spordan sonra da ek kalori yakmak için de yapılmaktadır.

Ancak bu bilinen faydalarının yanı sıra kardiyo hareketlerinin pek çok farklı faydaları da bulunmaktadır.

Kan dolaşımını hızlandırır.

Kardiyo hareketleri, spor esnasında efor sarf eden vücudun bir nevi buna hazırlanması ve kan dolaşımını hızlandırması gibi bir fayda taşımaktadır. Ağır spora başlamadan önce kardiyo yapılmaması sporun faydadan çok zarar vermesini sağlayacaktır.

Zira spor ile kasların gelişmesi buradaki hücrelerin zorlanarak yıkılması ve yeni efora uygun hücrelerin yapılması demektir. Hal böyle olunca da yeni hücrelerin beslenebilmesi için kan gerekmektedir. Çok efor sarf edilen bir aktivite için hızlı kan dolaşımı gerekmektedir ve bunu sağlayacak işlem de ağır spor öncesi vücudu hızlandıracak kardiyo hareketleridir.

Damar tıkanıklıklarını önleyici rol oynar.

Bilindiği üzere vücut geliştirmenin vücuda bilinen anlamda çok ciddi bir faydası yok. Vücut geliştirme tarzı sporların vücuda en büyük faydası, vücudun kaslı bir yapıya kavuşmasını sağlamaktır.

Ancak işin önemli ve vücuda fayda sağlayacak kısmı kardiyo hareketleri yapmaktır. Kardiyo ile vücudun hızlanması sağlanır ve damar tıkanıklığı gibi sorunların önüne geçilebilir. İşte bu yüzden sadece vücut geliştirme değil vücut geliştirme ile birlikte kardiyo egzersizlerine devam edilerek vücudun uzun vadede sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanmalıdır.

Doğru takip edilmesi ile yağ yakımı ve kilo vermeyi sağlayacaktır.

Kardiyonun bir diğer faydası da doğru bir beslenme programı ile birlikte takip edilmesiyle vücut metabolizmasının hızını arttırarak yağ yakımına katkı sunmasıdır. Özellikle tek amacı, kilo vermek ve yağ yakmak olan kişilerin sadece kardiyo hareketlerinin olduğu bir spor programını takip etmelerinde fayda vardır.

Elbette bu noktada akıllara şöyle bir soru gelebilir. Sadece kardiyo yaparak kilo verebilir miyim?

Bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır olacaktır. Sadece spor yaparak kilo vermek mümkün değildir. Özellikle spordan beklentisi kilo vermek olan kişiler için sadece spor yaparak bunu gerçekleştirmenin mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Kilo vermenin neredeyse %70’i beslenme ile alakalıdır. Düzgün bir beslenme planına sadık kalarak oldukça kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz. Tabii ki beslenmenin yanına iyi bir kardiyo programı kilo vermenizi hızlandıracaktır.

En iyi kardiyo egzersiz çeşitleri

Her ortamda yapabileceğiniz en pratik kardiyo egzersizlerini şu şekilde belirtmemiz mümkündür:

  • Koşu (Belli süreli)
  • İp Atlama
  • HIIT Kardiyo

Bu haberler de ilginizi çekebilir