• DOLAR 34.325
  • EURO 37.512
  • ALTIN 3025.61
  • ...
Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Gün 2020 tarım yılını değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Pandemi sürecine rağmen çiftçilerin bu yıl bekledikleri verimi yakaladığını belirten Gün, başta fıstık, buğday, mısır ve diğer ürünlerin rekoltesinde Türkiye ortalamasının üstünde olduklarını söyledi.

Batman Tarım İl Müdürlüğü olarak yıl içerisinde yaptıkları faaliyetler ve çiftçilerin geri dönüşümleriyle ilgili çok güzel sonuçlar elde ettiklerini söyleyen Gün, tarımda yaşanan bereketli yılı 2021 ve sonraki yıllarda da görmek istedikleri temennisinde bulundu.

 

“Çiftçimizin yüzü güldü”

Bu yılki fıstık, buğday, mercimek ve mısır hasatlarında yaşanan rekoltenin beklentilerinin üstünde olmasının sevindirici olduğunu Gün şöyle konuştu:

“2020 yılındaki gayretlerimiz devam ettiği gibi çiftçilerimizin yanında bulunuyoruz. 2020 yılında özellikle fıstık alanında iyi bir rekolte elde ettik. Batman’da 60 bin dekarlık fıstık alanına sahibiz. Bu alanda çiftçilerimizin özellikle bu yıl ağaç başı ortalama 15 kilogram fıstık elde ederek yüzü gülmüştür. Şu anda mısır ve diğer ürünlerde de Güneydoğu’da Batman ili olarak Türkiye ortalamasının üzerinde ürün elde ettik. İl müdürlüğü olarak özellikle üretimin artması ve çiftçimizin yüzünün gülmesi için faaliyetlerde bulunduk.”

“İpek böcekçiliği projesi tamamlandı”

Merkez ve ilçelerde çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Gün, “Faaliyetlerimize devam ediyoruz. 2020 yılında özellikle ilçeler bazında Sason, Kozluk, Beşiri, Hasankeyf, Gercüş ve merkez olmak üzere çiftçilerimize birçok proje ve faaliyetlerde bulunduk. Bunlardan bazı örnekleri vermek gerekirse Sason ilçemizde 110 aileye ipek böcekçiliği projesi tamamlandı. Bunun yanında çilek yetiştiriciliği konusunda kendilerine gerekli yardımlar yapılmaya başlandı. Kozluk ilçemizde özellikle kadın üreticilerimize proje kapsamında böğürtlen ve her derde deva sarımsak projeleri desteği verilerek iyi bir sonuç elde ettik.” ifadelerini kullandı.

“Hayvancılığa 24 milyon TL, bitkisel tarıma ise 38 milyon TL destek yapıldı”

Gün konuşmasının devamında, “Valiliğimizin katkılarıyla 30 çiftçimize naylon dağıtımı yapıldı. Merkeze bağlı bazı köylerde seracılık gelişmektedir. Özellikle Zorköy ve Balpınar da seracılık yaygındır. Bunun yanında 21 dekar olarak belirlediğimiz çardakta üzüm projesiyle birim alanında elde edilen üzümün 10 katına kadar çıkacağı tahmin edilen bir projemiz var. İl müdürlüğü olarak 2020 yılında tarımsal faaliyetlerin yanında hayvancılık, gıda ve yem üzerinde de faaliyetlerimiz devam ediyor. Özellikle il bazında hayvancılık desteği konusunda 24 milyon TL, bitkisel üretimde ise 38 milyon TL ödeme yapıldı.” şeklinde konuştu.

“2021 yılında çalışmalarımıza devam edeceğiz”

Pandemi döneminde gıda denetimlerine de çok önem verdiklerini vurgulayan Gün şunları söyledi:

“Şu anda da denetimlerimize devam ediyoruz. Şu ana kadar 2 bin 594 işletme denetlendi. 2020 yılı faaliyetlerimizden sonra 2021 yılı için hedeflerimizi daha ileriye götürmek için yeni projeler yapmaya başladık. 2021 yılında da yine projelerimizi çiftçilerimize sunarak hem ilimizde katma değeri yüksek olan ürünleri yetiştirmek hem de çiftçimizin tekrar verim bazında yüksek verim alması ve yüzlerinin gülmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.”

Özellikler ilde lavanta, kekik, susam gibi alternatif ürün ekimi de gerçekleştirdiklerini ifade eden Gün, tarımda yaşadıkları bereketli yılı 2021 ve sonraki yıllarda da görmeyi ümit ettiklerini kaydetti.(İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir