• DOLAR 34.653
  • EURO 36.438
  • ALTIN 2933.057
  • ...
SGK Mardin İl Müdürü Şahin kayıtlı çalışmanın önemine dikkat çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sosyal güvenlik sisteminin vatandaşlara hayatları boyunca sağlık hizmeti vererek asgari bir gelir düzeyi sağlamayı amaçladığını kaydeden İl Müdürü Şahin, kişileri mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik nitelikteki risklere karşı korumayı ve bu risklerden doğan zararları gidermeyi amaçlayan bir sistem olduğunu ve bu sistemin temelini kayıtlı çalışmanın oluşturduğunu söyledi.

 Pandemi döneminin kayıtlı çalışmanın önemini bir kez daha gösterdiğini belirten Şahin, “Pandemi döneminde kayıtlı çalışan kişiler Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği gibi birçok destekten yararlandılar ancak kayıt dışı çalışanlar bu haklardan ne yazık ki yararlanamamıştır. Kayıt dışı istihdamı önlemek hususunda Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalışmaktayız.” dedi.

İl Müdürü Şahin, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kayıt dışı istihdam, çalışanlar ve işverenler açısından birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır. Kayıt dışı çalışan kişi, emekli olamaz, herhangi bir hastalık veya kaza durumunda çalışamaz duruma geldiğinde malullük aylığı bağlanamaz, ölüm halinde aile bireylerine ölüm aylığı bağlanamaz, işsiz kalmaları durumunda işsizlik sigortasından faydalanamazlar, kıdem ve ihbar tazminatlarından yoksun kalırlar, yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi daha birçok haklardan faydalanamazlar. Aynı şekilde kayıt dışı çalışanı olan işveren de yapılan denetimler neticesinde yüksek miktarda idari para cezası ile karşı karşıya kalabilir. 2020 yılı için sadece 1 sigortalıyı 1 ay kayıt dışı çalıştıran işverene 11.771 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Kayıt dışı sigortalı çalıştıran işveren idari para cezasının yanı sıra sigorta prim teşviklerinden, vergi indirimlerinden, hibe ve destekler vb. gibi birçok haktan faydalanamamaktadır. Kayıtlı çalışmanın desteklenmesi kapsamında devletimiz tarafından işverenlerimize birçok teşvik sağlanmaktadır. Hali hazırda yürürlükte olan 17 adet teşvik desteği bulunmaktadır. İşverenlerimiz kayıt dışı sigortalı çalıştırmaması ve prim borçlarını düzenli ödemesi halinde söz konusu teşviklerden yararlanarak sigorta prim maliyetini büyük oranda düşürmektedir. Sigortalı başına 1.103,63 TL olan sigorta prim maliyeti, ilimizde sadece kayıt dışı çalıştırılmaması ve sigorta prim ödemelerini zamanında yapılması koşuluyla verilen teşvik desteği ile 779,90 TL’ye düşmektedir. Bu miktara verilen asgari ücret desteğini de eklediğimizde ilimizde bir sigortalı için sigorta prim maliyeti 679,90 TL’ye düşmektedir. Son olarak bir hususu daha vatandaşlarımızın dikkatine sunmak istiyorum. İşyerlerinde sigortalı olarak bildirilen kişilerin o işyerinde fiilen çalışan kişiler olması gerekir. Bir işyerinde fiilen çalışmadığı halde sigortalı olarak bildirilen kişiler ‘sahte sigortalı’ olarak değerlendirilmektedir. Fiilen çalışmadığı halde sahte sigortalı olarak bildirilen kişilerin hizmetleri iptal edilmekte, bu kişiler için ödenen primler iade edilmemekte ve SGK tarafından sahte olarak bildirilen sigortalılar için yapılan harcamalar faiziyle birlikte geri alınmaktadır. Bu kapsamda vatandaşlarımızın sahte sigortalılık hususunda ileride mağdur olmamaları için gerekli özen ve dikkati göstermelerini rica ediyorum.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir