İlginç bir emniyet gücü ve tuhaf bir mahkeme salonu
Toplumlar binlerce yıl özgürlüksüz yaşayabilmişler; fakat düzensiz ve güvensiz yaşayamamışlardır. Devlet olarak örgütlenmiş toplumlarda, toplum düzeninin ve güveninin sağlanması devletin en tabii görevidir.
Mehmet Bozdaş / Doğruhaber
Bildiğiniz üzere emniyet güçleri;
Kamu düzeni ve emniyeti sağlamakla görevli ve toplumun kendini güvende hissetmesini sağlamaktan sorumludurlar. Ancak öyle bir mekanizma ortaya çıkmış ki, insanlar artık emniyete değil başka bir yere başvuruyor. O yer de öyle bir yer ki, polisi, savcısı, hâkimi ve mahkeme salonu haline gelmiş.
Yani ilginç bir emniyet gücü ve tuhaf bir mahkeme salonu olan sosyal medya mahkemesi..
Sosyal medyada verilen tepkiler üzerine mahkeme salonlarını tekrardan harekete geçiren bir sanal platform..
Geçmişte gazetecilerin mahkeme salonlarından aldığı görüntüler ile yaptığı haberleri servis ettikten sonra birçok davada kararlar değişmiş ve beklenenden farklı kararlar çıkmıştır.
Bunun nedeni ise yargıçların yapılan haberlerden etkilenmesi, suçluyu suçsuz gibi gösteren haberleri takip edip mahkeme anındaki görüntülerden etkilenmesinden dolayı olmuştur. Bu nedendendir ki, mahkeme anında eskisi gibi görüntü ve ses alma yasaklanmış, davanın seyrine dolaylı müdahale engellenmeye çalışılmıştır.
Aslına bakarsanız haklı ve olması gereken bir karardır.
Ancak tam mahkeme salonlarına müdahale edemeyen bir sistem inşa edilecek derken ortaya yeni bir mecra çıkmış onun adı da sosyal medya olmuştur.
Bütün bunların asıl nedeninin bozuk adalet sisteminden kaynaklandığını da belirtmek gerekir.
İşledikleri suçtan dolayı ceza almayanların yargılandıkları sosyal medya mahkemeleri, hem savcı hem hakim konumunda, mahkemelerde verilen kararlar beğenilmediğinde sosyal medya aracılığıyla açılan taglar, verilen tepkiler, gerçek savcı ve hakimlere bir yol gösterici konumuna gelmiş, emniyeti sağlamakla yükümlü emniyet güçlerini harekete geçirmekte epeyce bir güce erişmiştir.
Bunların örneklerini saymakla bitiremeyiz; ama çok yakın bir örnek vermek gerekirse; Denizli Valisi Ali Fuat Atik, denetimler kapsamında uğradığı bir dönerciye verdiği selamın ardından dönercinin karşılık verip işine devam etmesi valinin zoruna gitmiş olacak ki; Vali Atik, kendisini tanımayan dönercinin bu tavrına karşılık işletme sahibini çağırtıp, yanındaki memurlara işyerinin "faaliyetten men" edilmesi talimatını vermesi olmuştu.
Ancak Valinin unuttuğu bir şey vardı ki, yanında olanlar olayı hemen “ilginç mahkeme salonuna” sevk ettiler ve görüntüler sosyal medyada viral oldu, açılan tagda linç olan vali üslup özrü diledi, valinin tavrının dönerciye üstün gelmesini engelledi.
Bu güzel bir örnekti; ancak bunun gibi nice yanlış kararlar da verdirten sosyal medya mahkemesi, adalete olan güven ve tarafsızlık ilkesiyle düzeltilmediği sürece toplum, İlginç bir emniyet gücü ve tuhaf bir mahkeme salonu olan, sosyal medyaya başvurmaya devam edilecek. Biz de ülkedeki adaletin ve güvensizliğin ne derecede olduğunu her gün bu tuhaf mahkeme salonundan izlemeye devam edeceğiz…