• DOLAR 34.292
  • EURO 37.311
  • ALTIN 3004.716
  • ...
Bingöl`de Ay Tutulması İlgi İle İzlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - 2011 yılı ay tutulması bu akşam gerçekleşti. Bingöl`de bu anı izlemek isteyen vatandaşlar, tutulma saatini merakla bekledi. Tüm dünya, 15 Haziran akşamı çok nadir yaşanan bir olaya tanık oldu. Ay tutulması 1 saat 40 dakika sürdü.

Gökyüzündeki şölen, vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Evlerinin pencerelerine ve balkonuna çıkarak tutulmayı izleyen vatandaşların yanı sıra bazıları da açık alanları tercih etti.

En son Temmuz 2000`de yaşanan en uzun tam Ay tutulması, sadece 7 dakika sürmüştü. Bu sefer, dünyanın gölgesine giren ay, buradan 1 saat 40 dakika boyunca çıkmadı.

Dünyanın güneş ışınlarının erişmesini engellediği bölgeye ayın girmesi sonucu oluşan tam Ay tutulmasında Ay, karanlık bölgede ilerledikçe, rengi gümüşten turuncuya, ardından da kırmızıya döndü.

2011 yılı ay tutulması, her zamankinden farklı oldu. Ay tutulması ABD ve Kanada haricinde dünyanın büyük bölümünde izlendi. Bingöl`de haftalardır yağan yağmurun akşam saatlerinde açılması ile ay tutulması net bir şekilde izlenilebildi. Vatandaşlar tarafından merakla izlenen tutulma saatler gece yarısına geldiğinde bitti.

Biz o âyetleri (mucizeleri) ancak korkutmak için göndeririz." (İsra: 59) âyet-i kerimesinin beyanı üzere, bu gibi alâmetler insanları korkutmak, onları günahlardan kurtarıp ibadet ve tevbeye yöneltmek için zaman zaman meydana gelen kudret alâmetleridir. Gözlerinin önünde Yüce Allah`ın celâl ve azameti canlanmaya başlar. Artık o kimse, büyük yaratıcımızın bu âlemi ne kadar muntazam ve mükemmel bir şekilde yaratmış olduğunu anlar.

Ay tutulmasını izleyen vatandaşlar, "Rabbimize hamd olsun. Bu Allah`ın ayetlerinden bir ayettir. Rabbimize şükrediyoruz" diyerek mutluluklarını ifade ettiler.

Ay tutulması esnasında Bingöllüler Hüsuf Namazı kılarak rablerine dua ettiler.

Bir sonraki tutulma Aralık`ta
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Ay tutulması uzmanı Fred Espenak, "Ay`ın Dünya`nın gölgesinin merkezine çok yakın geçeceğini, tutulmanın da bu yüzden uzun süreceğini" belirtti.

Avrupa`daki izleyiciler, bu olağanüstü şovun ilk kısmını kaçıracak, çünkü tutulma Ay`ın yükselişinden sonra başlayacak. Doğu Asya ve Avustralya ise tutulmanın son kısımlarını izleyemeyecek. Güney Amerika ise tutulmanın başından sonuna kadar izlenebileceği tek coğrafya olacak.

Güneş tutulmalarının aksine, Ay tutulmaları çıplak gözle izlenebiliyor.
Ali Yıldırım - İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir