• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediyor.

Kanun teklifine ihdas edilen maddeyle, vergi borçları yapılandırılarak, borçların18 taksitle ödenmesine imkan tanınıyor.

Yapılandırma hakkında vatandaşı bilgilendiren Mali Müşavir Metin Baydemir, yapılandırmanın özellikle de BAĞ-KUR prim borçlusuna büyük imkânlar sağladığını söyledi.

SGK prim borcu, trafik cezası, motorlu taşıtlar vergisi (MTV), öğrenim kredisi gibi yaklaşık 4 milyon vatandaşı ilgilendiren yapılandırma hakkında konuşan Baydemir "Kısa süre içinde devreye girecek yapılandırma, devlete borcu olan milyonlarca vatandaşın elini rahatlatacak. Bu düzenlemenin sağladığı en önemli kolaylıklardan biri de BAĞ-KUR prim borçlularıyla ilgili. Borçlu kişiler çok düşük bir farkla geçmiş dönem prim borçlarını kapatıp emekli olabilecek. Bakkal, manav, kasap, terzi, çiftçi; muhtar, doktor, avukat, mühendis... ve diğerleri bu düzenleme, hepsi için bulunmaz bir fırsat. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek yapılandırma, vergi, SGK prim borcu, trafik cezası, motorlu taşıtlar vergisi (MTV), öğrenim kredisi gibi yaklaşık 4 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. Tarihin en önemli düzenlemelerinden biri olan bu yapılandırma anaparada düşüş sağlamıyor olsa da 'af' niteliğinde." dedi.

"Üç yılda ödeme imkânı"

Düzenlenin "af" niteliğinde olduğunu vurgulayan Baydemir, "Üç yılda ödeme imkânı 'Af gibi düzenleme' dememizin sebebi, yapılandırılarak ödenecek borçların yasal ceza ve faiz yerine düşük bir enflasyon oranıyla yeniden hesaplanacak olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca 36 ayda 18 taksitte ödeme kolaylığı ve bu taksitler için uygulanacak katsayılar da düşüş var. İmkânı olanlar için bu düzenleme kaçırılmamalıdır. İhya hakkı tanınacak, halk arasında ‘torba yasa’ olarak anılan yapılandırma, özellikle de BAĞ-KUR prim borçlusuna arayıp da bulamayacağı imkânlar sağlıyor. Buna göre; daha önce sigortalılık süresi durdurulan BAĞ-KUR'luların sigortalılık süresi açılıyor. Geriye doğru ne kadar durdurulan süre varsa ihya (canlandırma) kapsamında olacak, yani açılacak. Prim borçları da normal borç gibi muamele görecek. Peki, bu ne demek? Emeklilik yolu açılacak, böylece borcu olduğu için emekli olamayanlar yapılandırma ile emeklilik hakkına da kavuşacak. Ayrıca bu borçlarını sildirip günleri dondurarak da eğer yeterli primler varsa para ödemeden de emekli olabilecekler. Düzenlemeye göre; BAĞ-KUR'lu olan esnaf (bakkal, manav, kasap, berber...), çiftçiler (tarım BAĞ-KUR'lusu), serbest çalışanlar, köy ve mahalle muhtarları 31 Ekim 2020’ye kadar olan prim borçlarını iki ay içinde ödemeyen ya da yapılandırmayanların prim borcu silinirken sigortalılıkları dondurulacak. Bu süreler emeklik için geçerli olmayacak." ifadelerini kullandı.

"Yasa çıktıktan itibaren 2 ay içinde SGK’ya ihya başvurusunda bulunulabilecek"

Yapılandırma yapacak olan vatandaşların yasa çıktktan sonra 60 gün içinde başvuru yapması gerektiğini belirten Baydemir, "İki ay içinde başvuru eğer geçmişte borçlarını yatırmayanlar faaliyetlerini sürdürüyorsa 1 Kasım 2020’den itibaren BAĞ-KUR kayıtları yeniden başlayacak. BAĞ-KUR'lu olup da prim borçları nedeniyle daha önce sigortalılık süreleri durdurulanların kendileri veya hak sahipleri, yasa çıktıktan ibaren 2 ay içinde SGK’ya ihya başvurusunda bulunabilecek. Gecikme faizi yerine enflasyon farkı ve anaparayı şubat ayına kadar ödemeleri durumunda durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Bu durumda borcun tamamının ilk taksit ödeme döneminde yatırılması gerekecek. Aksi durumda ihya işlemi geçerli sayılmayacak." şeklinde konuştu.

Baydemir "Geçmiş dönem primine göre daha önce sigortalılık süresi durdurulan ve prim borcu silinen BAĞ-KUR’lardan günlerini kazanmak isteyenler, durdurulan sigortalılık süresinin primini bugünkü değeri üzerinden ödeyerek günlerini geri kazanabiliyor. Ama bugün bir ay için bin 15 lira prim hesaplanıyor. İhya işlemi denen bu işlemde hesaplanan prim çok yüksek tutarlara ulaştığından BAĞ-KUR'lu ödeyemiyordu. Oysa yeni yasaya göre bunların yerine primler hem borçlu olunan tarih temel alınarak hesaplanacak, hem de gecikme zammı silinerek çok daha makul (düşük) olan enflasyon oranında yeniden hesaplanarak güncellenecek. Örneğin; durdurulan sürenin primi aylık 150 liraysa 150 lira üzerinden borç çıkarılacak. Buna da enflasyon eklenecek. Bu durum gecikmeyle katlanan borçta büyük indirim anlamına geliyor." dedi.

"Peşinde yüzde 90'ı siliniyor"

Yapılandırmada borçlarını peşin ödeyen vatandaşların ana para hariç faizin yüzde 90 oranında silineceğini dile getiren Baydemir şöyle devam etti:

Peşinde yüzde 90'ı siliniyor. Yapılandırma kapsamındaki borçların anaparasında bir azalma olmadan gecikme zammı (faizi) silinerek daha düşük oranlarla Yİ-ÜFE (1 Kasım 2016’dan itibaren aylık yüzde 0.35 sabit oran) dikkate alınacak. Eğer devlete olan borcun tamamı ilk taksit süresinde peşin ödenirse, anapara hariç tutarın yüzde 90’nı da silinecek. İlk 2 taksit ödeme süresi içinde borcun tamamını ödeyenler, enflasyon farkında yüzde 50 indirim hakkından yararlanacak. Taksitle ödemeyi seçen borçlular için taksit süresine göre değişen katsayılar uygulanacak.

Hangi dönemi kapsıyor?

Borç dönenleriyle ilgili bilgi veren Baydemir, "31 Ağustos 2020 öncesi döneme ait borçları kapsayacak yapılandırma için yılsonuna (31 Aralık) kadar başvuru yapılabilecek. 18 eşit taksit ve 36 aya kadar vadenin uygulanacağı borçlarda ilk ödeme Ocak 2021’de olacak. SGK borçlarının ilk taksit ödemesi ise şubatta başlayacak." ifadelerini kullandı. (İLKHA)