• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kırgızistan ve Tacikistan sınırında gerginlik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kırgızistan ve Tacikistan sınırında dün yine bir çatışma meydana geldi. Kırgızistan, Batken bölgesinde Tacikistan vatandaşlarının su borusu döşediğini ileri sürerek şahıslara dur uyarısında bulundu. İhtarlara kulak asmayan Tacikistan vatandaşları ile Kırgızistan görevlileri arasında arbede yaşandığı belirtildi.

Kırgızistan Devlet Sınır Hizmeti, 25 Ekim 2020 tarihinde Tacikistan ile sınır bölgesi olan ülkenin Batken ili Üç Dobo ilçesinde çatışma yaşandığını bildirdi. Olayın, Tacikistan vatandaşlarının su borusu döşemek için çalışma başlatmasının ardından çıktığı öğrenildi. Kırgızistan sınır muhafızlarının, Tacikistan vatandaşlarının faaliyeti durdurması için havaya ateş açtığı ve ardından arbede yaşandığı duyuruldu.

SOVYETLER BİRLİĞİNİN KANLI MİRASI

Orta Asya’da sınır problemlerinin kökeninde Rus Sovyet emperyalizminin kanlı mirası yatıyor. Sovyetler Birliği tarafından, Orta Asya’da suni bir şekilde çizilen ve bölgedeki sömürgeci böl yönet politikasına hizmet eden sınır hatları büyük bir problem teşkil ediyor. Bölgede etrafı tamamen yabancı ülke toprakları ile kuşatılmış enklavlar bulunuyor. Örneğin Özbekistan’a ait ufak bir toprak parçası Kırgızistan sınırları içerisinde bir adacık olarak yer alıyor ve ülke ile direk bir bağlantısı bulunmuyor. Bu adacıklar bölge ülkeleri arasında kanlı çatışmalara varan krizlere yol açıyor.

Kırgızistan toprakları içerisinde bulunan Tacik ve Özbek enklavları, dönem dönem ciddi gerilimlere sahne oldu. Bu enklavlar Sovyetler Birliği döneminde, Orta Asya’nın en verimli bölgesi Fergana vadisi üzerinden bölgedeki toplulukları birbirine düşman etme amacıyla Sovyet Rus emperyalizmi tarafından oluşturulmuştu. Bağımsızlık yıllarından beri bu tartışmalı sınırları düzeltmeye çalışan bölge ülkeleri henüz nihai bir sonuca ulaşamadılar.

Kırım Haber Ajansı - QHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir