• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Hazine ve Maliye Bakanlığınca yürütülen, "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Etmek ve Mali Suçları Azaltmak" programı kapsamındaki "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı" hedeflerinin hayata geçirilmesi adına 3 yılda 6 milyar 202 milyon liralık kaynak ayrılması planlanıyor.

"Kayıt dışılıkla mücadele vergi adaleti açısından önemli"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ramazan Aktaş, kayıt dışılıkla mücadele için ayrılan bütçenin miktarından çok uygulamadaki kararlılığın önemine dikkati çekti.

Aktaş, şunlar kaydetti:

"Bu rakam toplam bütçenin içinde az bir miktar gibi görünse de yüzde 30'lara dayanan bir kayıt dışılık sorunu önlendiğinde devlet çok yüksek rakamlarda gelir elde edebilir. Yani ne kadar yüksek bir bütçeyle kayıt dışılığın önüne geçilmeye çalışılırsa o kadar kat gelir sağlanabilir, haksız rekabet önlenir, gelir dağılımı daha düzgün şekilde oluşturulur, kaynakların verimsiz alanlara tahsis edilmesinin önüne geçilir ve bunun gibi bir sürü fayda elde edersiniz."

Kayıt dışılıkla ilgili iki faktöre işaret eden Aktaş, bunların merdiven altı çalışan ve kayıtlıyken bazı faaliyetlerini kayıt dışı gösteren firmalar olduğunu dile getirdi.

Bir ülkenin, geliştikçe ve "kanun hakimiyeti prensibi" uygulamaya girdikçe kayıt dışılık oranının azaldığını belirten Aktaş, kayıt dışılıkla mücadelenin vergi adaleti açısından önemli olduğunu söyledi.