• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Camii yaptırma sevdası vatandaşı yollara düşürdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Bitlis merkeze bağlı Kevre Ali ve Şeyh Hasan Dağları arasında bulunan Yukarı Balcılar (Hore Kurmancan) köyü 1993 yılında boşaltılmış, köye dönüş yasasının çıkmasıyla köylüler yıllar sonra doğdukları topraklara geri döndü. Harabeye dönen köy camisinin yanına yeni bir Camii yapmaya karar veren köylüler, camiyi onarmak için kollarını sıvadı.

Maddi durumun yetersizliğinden dolayı köy camisinin sadece kaba inşaatını yapabildiklerini söyleyen Yukarı Bağcılar köyü muhtarı M. İzzet Karkaş, il il gezerek yarım kalan köy camisinin tamamlanması için yardım topluyor.


Karkaş, "1993 yılında köyümüz yakılınca köyden çıkmak zorunda kaldık. Yaklaşık 40 haneli olan köy sakinleri Türkiye`nin çeşitli illerine dağıldı. Son zamanlarda `Köye dönüş yasası` çıkması üzerine bazı köylüler köylerine tekrar döndü. Şuan köyde toplam olarak 16 hane mevcut" dedi.


O zaman sağlam tek yer camiydi
Köy yakıldıktan sonra sağlam kalan tek yerin Camii olduğunu belirten muhtar Karkaş, sözlerine şöyle devam etti, "1993`ten 2007`ye kadar köylüler tek tük gelerek arazilerini kontrol edip tekrar geri dönüyorlardı. Geri Dönüş Yasası çıktıktan sonra köylülerin bir kısmı köye gelip yerleşti. O zaman sağlam olan köy camisi geçen süre içerinde harabe olmuştu. Daha sonra köylüler olarak, eski caminin yanına yeni bir camii yapmaya karar verdik. Köyde bulunan 16 hanenin yardımları ile ancak kaba inşaatı bitirebildik" dedi.


İmam sıkıntısı yok
İmam sıkıntılarının olmadığını belirten muhtar Karkaş, "Camimiz olmadığı için cemaatle namaz kılamıyoruz. Cuma namazımızı kılamıyoruz. Ramazan ayı geldiğinde Teravih namazı ve mukabele okuyamıyoruz. Çocuklarımızın Kur`an-ı Kerim öğrenmelerini istiyoruz, fakat Camii olmadığı için eğitimi alamıyorlar. Normal vakitlerde cemaatle namaz kılamıyoruz. Cemaatle namaz kılmayı özledik."


Hayırseverlerden yardım bekliyoruz
Köye yapacakları Camii için hayırseverlere seslenen muhtar Karkaş, "Şuan köy camisi için topladığımız kum, çimento ve birazda demirimiz var. Fakat nakit paramız olmadığı için işçilerin paralarını ödeyemiyoruz. Camiye yardım toplamak için il il geziyorum. Dost ve ahbaplardan yardım topluyorum. Şuana kadar İstanbul, İzmir, Antalya ve en son olarak ta Mersin`e geldim. Camimizin yasal bir derneği mevcut... Aldığımız yardımları makbuz ile almaktayız. Hayırsever vatandaşlarımızdan isteğimiz, yarım kalan köy camisi için bize yardımda bulunsunlar. Eğer yardımda bulunmak isteyen olursa bana 0537 621 24 81 Nolu telefondan ulaşabilirler" dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir