Tarladaki karpuz çekirdeğinin sofralardaki yolculuğu başladı
Uzun kış günlerinin vazgeçilmezi olan ve güzel tadıyla bilinen karpuz çekirdeğinin hasadına başlandı.
Batman’ın birçok köyünde karpuz üretimi yapan çiftçiler, büyük emek vererek dört gözle bekledikleri karpuz çekirdeğinin hasadını toplamanın heyecanını yaşıyor.
Hasadı aralık ayına denk gelen karpuzlar çiftçiler tarafından toplanıyor. Daha sonra karpuzlar harman makinasına atılıyor. Ardından harman makinasıyla ayıklanan karpuz çekirdeği kurutularak çiftçiler tarafından kuruyemiş üretimi yapan fabrikalara satılıyor. Daha sonra burada çeşitli işlemlerden geçen karpuz çekirdeği raflar ve sofralardaki yerini alıyor.
Karpuz üreticisi Şaban Arıtürk, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, harman makinası ile hasadı yapılan karpuz çekirdeğinin kilosunu geçen yıl 7-8 TL'ye sattıklarını, bu sene ise fiyatın henüz belirlenmediğini söyledi.
“Hasadımıza başladık”
Tarlaya ekimini yaptıkları karpuzların yaklaşık 4 ay içerisinde hasadına başladıklarını belirten Arıtürk, “7’nci ayda karpuzumuzu ekmeye başladık. Ortalama 4 ay içerisinde karpuzlarımız çıkıyor. Bugünde hasadımıza başladık, patos (harman) yapıyoruz. Önce işçileri topluyoruz, onlar sıralama yapıyor. Ondan sonra işçiler karpuzları patoza atıyor. Ardından çekirdeklerimizi alıp piyasaya satmaya çalışıyoruz.” dedi.
“Elektrik parası bizi mahvetti”
Bu yıl 200 dönüm ekim yaptıklarını ancak giderlerinin gelirlerini karşılamadığını anlatan Arıtürk, “Bundan sadece 160 bin lira elektrik parasına gidecek. Bu nedenle yüzde 100 zarar ettik. En fazla 6 ton alacağız. Çekirdeklerimizi toptancılara, perakendecilere satıyoruz. Geçen sene kilosunu 7-8 lira verdik, bu sene daha belli değil. Bu sene çok kötü, baya zarar ettik. Elektrik parası bizi mahvetti. 160 bin lira elektrik parası, işçilerin parası… 100’den fazla kişi bu işten ekmek yiyor.” diye konuştu.
“Emeğimiz elektrik parasını bile karşılamıyor”
Hububat ekiminde istedikleri geliri elde edemediklerinden dolayı karpuz çekirdeği yetiştirmeye yöneldiklerini dile getiren bir diğer çiftçi Nimet Erdem ise yüksek elektrik faturalarından dert yandı.
Elektrik faturalarının bellerini büktüğünü belirten Erdem, “2 yıldır karpuz ekimine yöneldim. Yalnız ne yaptıysam da elektrik faturalarına yetişemiyorum. Elektrik şirketini bir türlü mutlu edemiyoruz. Bütün gelirlerimizi onlara veriyoruz yine de yetmiyor. 160 bin lira elektrik faturası gelmiş. Bunu nasıl karşılayacağız? Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyorum. Devletin ekonomisi sanayicilerin, çiftçilerin sırtındadır. Sanayici, çiftçi olmasa devlette yükselmez. Emeğimiz elektrik parasını bile karşılamıyor. Her kesimden 100’lerce insan bu işten ekmek yiyor. Bizlerde ekmeğimizin derdindeyiz ama onu da kaybediyoruz. İsteğimiz bu konuda yetkililerin bize yardımcı olmalarıdır.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)