• DOLAR 34.469
  • EURO 36.323
  • ALTIN 2936.539
  • ...
Sağlıkta Şiddet Sempozyumu büyük ilgi gördü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Kongre merkezinde düzenlenen sempozyuma Vali Yardımcısı Mehmet Yiğit, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, Genel Sekreter Prof. Dr. Sabri Eyigün, Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, İl Sağlık Müdürü Dr.Sait Avar, Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu, Dekanlar ve sağlık çalışanları katıldı.

 

Sağlık çalışanlarının hastanelerde uğradığı saldırıların yer aldığı slayt gösterisinin ardından konuşan Prof. Dr. Sait Alan, takdir ve teşekkür bekleyen sağlık çalışanlarının şiddete maruz kaldığını söyledi. Alan, kamu kurumları içinde en rahat sağlık personelinin şikayet edilebildiğini söyledi. Söz konusu şikayet sisteminde revizyona gidilmesi gerektiğini belirten Alan, ceza oranlarının ise caydırıcı boyutta olmadığından yakındı.

 

Alan, sempozyum sonrasında alınan kararın ve `Sağlıkta Şiddete Hayır` kampanyası kapsamında toplanan 10 binden fazla imzanın Başbakanlık, Meclis ve yetkili kurumlara gönderilerek, şiddete çözüm bulunmasını isteyeceklerini kaydetti.

 

Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Aytekin Sır ise yaptığı konuşmada yargı sistemine sitemde bulunarak, 25 yıldır üniversitede görev yaptığını ve bu süre zarfında şiddetle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

 

Şiddetin havuza atılan bir taş gibi dalga dalga yayılmaya başladığını dile getiren Sır, evde annesinden dayak yiyen çocuğun bunu ileriki hayatında da aynı davranışı sergileyerek, büyüdüğünde eşini, doktorunu, öğretmenini döveceğini, bıçak çekeceğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fuat Gürkan ve Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu başkanlığında birinci oturum başladı. İlk olarak söz alan Prof. Dr. Fuat Gürkan, yapılan sempozyumun amacının şiddetin esas kaynaklarını bulmak ve neler yapılması gerektiğini saptamak olduğunu belirtti.

 

Doç Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu ise hastalardan istenen gereksiz test ve tahlillerin, uzun bekleme sürelerinin ve özellikle yanlış anlamaların hasta yakını ile sağlık çalışanı arasında şiddeti doğurduğunu söyledi.

 

Şiddetin sosyolojik boyutu konusunda bilgilerini paylaşan Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan, sağlıkta şiddet oranına bakıldığında genellikle doğu bölgesinde şiddetin daha çok yaşandığını ve hastaların kendilerine değer verilmesini istediğini, değer verilmediğini hissettiği durumlarda şiddete başvurduğunu sözlerine ekledi.

 

Yrd. Doç. Dr. Orhan Ateş ise şiddetin etik boyutu konusunda bir sunum yaptı. Ateş, dinin şiddeti yasakladığını ifade ederek, öfke güdüsünün bastırılmasında insanların üzerine düşeni yapmaları gerektiğini ve sorunlarla ilgilenilmediği zaman büyüyen problemlerin altında kalındığını vurguladı.

 

Son olarak konuşan ve şiddetin psikolojik boyutu konusunda bir slayt sunan Doç. Dr. Yasin Bez de şiddetin sadece fiziksel olmadığını, tehdit, küfür, ayrımcılık yapmanın da şiddet olduğunu ifade etti. Bez, şiddet içeren medya yayınlarının da insanları saldırgan hale getirdiğini belirtti.

 

1.oturumunun ardından devam edilen 2. oturum ile \"Tüm Boyutları İle Sağlıkta Şiddet\" konusu tartışıldı.(Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir