• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Twitter hesaplarının nasıl hacklendiği ortaya çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

15 Temmuz 2020'de Twitter’e yönelik gerçekleşen hack olayında 17 yaşındaki bir bilgisayar korsanı ve siber suç ortakları, Barack Obama, Kim Kardashian West, Jeff Bezos, Elon Musk ve Bill Gates de dâhil olmak üzere düzinelerce yüksek profilli kullanıcının hesabını ele geçirerek paylaştıkları tweetlerle 118 bin doların üzerinde bir değerde Bitcoin elde etmişti.

Açıklanan son rapora göre siber korsanların, Twitter IT ekibi kimliğine bürünerek uzaktan çalışan Twitter çalışanlarını sahte VPN hizmetine yönlendirdikleri belirtildi.

Benzer aldatmaca yöntemlerinin Türkiye’de de gerçekleştiğini belirten uzmanlar uzaktan çalışanları bu tür tuzaklara karşı uyarıyor.

Siber suçlular twitter’a nasıl sızdı?

New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı’nın yayınladığı rapora göre, Twitter’in IT departmanında çalışanların kimliğine bürünen bilgisayar korsanları, uzaktan çalışan birkaç Twitter çalışanını sahte VPN oturum açma sayfasına yönlendirerek kandırdı.

Yayınlanan raporda, bir veya birden fazla hackerin birkaç Twitter çalışanını telefonla arayarak Twitter'in IT departmanındaki yardım masasından olduklarını söyledikleri ve Twitter Hackinin 14 Temmuz 2020 tarihinde öğleden sonra başladığı belirtildi. Twitter’in, VPN hizmeti ile ilgili yaşandığı bildirilen bir soruna yanıt verdiklerini iddia eden bilgisayar korsanları uzaktan çalışanları, Twitter VPN web sitesiyle aynı görünen ve benzer şekilde adlandırılmış domaine sahip bir kimlik avı web sitesine yönlendirmeye çalıştı.

Yönlendirildikleri bu internet sitesi Twitter çalışanlarından iki faktörlü kimlik doğrulaması istemese de siber suçlular onları kimlik doğrulamaya ikna ederek Twitter'a sızmayı başardı.

Hackerlar çalışanların kendilerine güvenmelerini sağlamak için çalışanların herkese açık kişisel bilgileri kullandılar. Bazı çalışanlar hackerlerin telefon aramalarını Twitter'in dolandırıcılık izleme ekibine bildirse de en az bir çalışanın inanması hack olayının gerçekleşmesi için yeterli izni verdi.

Uzaktan çalışanlar nelere dikkat etmeli

Twitter’a yönelik hack örneğinde de görüldüğü gibi uzaktan şirket ağına bağlanmanın birçok siber güvenlik problemini beraberinde getirdiğini belirten güvenlik uzmanı Barbaros Akkoyunlu, uzaktan çalışanlara bazı önemli güvenlik uyarılarında bulundu.

"VPN'inin yüklü ve doğru yapılandırılmış olup olmadığını kontrol edin"

Akkoyunlu, "Bilgisayarınızın hazır olduğundan emin olun. Çoğu durumda evden çalışacaklar, erişim verilerini şirketin altyapısından uzaktayken yenileyemeyebilirler. Şirket tarafından verilen bilgisayarınızı eve götürmeden önce bilgisayarın şifresini muhakkak yenileyin. İşletim sisteminiz oturum açmak için kimlik bilgilerinizi teyit etmek adına size uyarı veriyorsa, hala ofisteyken bunu hallettiğinizden emin olun ve uzaktan çalışırken altyapıyı kilitlemekten kaçının. Ayrıca, kuruluşunuzun VPN'inin yüklü ve doğru yapılandırılmış olup olmadığını kontrol edin." dedi.

"Güvenliği sağlanmamış başka internet ağlarından oturum açmayın"

Uzaktan çalışanların VPN kullanmaları ve çalışmaya başlamadan önce şirketin VPN'ine bağlanmaları gerektiğini söyleyen Akkoyunlu, "Şirket tarafından onaylanmış VPN istemcinizden başka bir şey kullanmayın ve altyapınıza bağlanmak için başka bir yöntem kullanmaktan kaçının. Diğer herhangi bir Uzak Masaüstü İstemcisinin işyerinde uyguladığınız politikaları ihlal edeceğini unutmayın. Ayrıca, Uzaktan Masaüstü Protokolünü etkinleştirmemek ve herhangi bir şirket bilgisayarını güvenliği sağlanmamış bir Internet bağlantısı üzerinden açmamak genellikle iyi bir fikirdir." diye konuştu.

"İş bilgisayarınızı iş için kullanın"

İş bilgisayarlarının sosyal medya ve online alışveriş için kullanılmaması gerektiğini hatırlatan Akkoyunlu, "Kişisel cihazlarınızı iş için ve iş ağınıza bağlı bilgisayarınızı ise sosyal medyaya bağlanmak veya çevrimiçi alışveriş gibi kişisel işleriniz için kullanmayın. Kişisel hizmetlerin çalışma aygıtlarınızda kullanılması, çalışma ortamınız, uygulamalarınız ve hizmetlerinizle çakışmalara neden olabilir. İş bilgisayarlarında istenmeyen tek bir kopyala yapıştır yapılması, KVKK gibi veri koruma yasalarını ihlal edebilir. Facebook sohbet pencerenizdeki birine yanlışlıkla gizli bilgiler içeren bir çalışma dosyası gönderirseniz de aynı şey geçerlidir. IT departmanınızın, iş için kullanılan bilgisayarınızı olası insan hataları durumunda alarm veren uyarılar ile donatması gerekir. Bu nedenle şirket tarafından verilen ekipmanları kesinlikle iş için kullanmalısınız. Kişisel ilişkilerinizi kişisel aygıtlarınızda tutun. Ayrıca, iş cihazlarınızı aile üyelerinden, özellikle çocuklardan uzak tutmayı unutmayın. Çocuklar, bir cihaza kötü niyetli içeriği kolayca indirebilirler." şeklinde konuştu.

"Kötü amaçlı yazılımlara karşı tetikte olunmalı"

Hedefli saldırılara da dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Akkoyunlu, "Her ne kadar güvenlik önlemleri alınsa da iş bilgisayarınızı kullanırken bilinmeyen bir web sitesine girebilir, gizli bilgileriniz ele geçirilmeye çalışılabilir ve kötü amaçlı bir yazılım saldırısıyla karşılaşabilirsiniz. Uzaktan çalışanlar bu nedenle tetikte olmalılar. Kullanıcıları Coronavirus salgınını temalı oltalama e-postaları ile kandırarak fidye yazılımı indirilmesine neden olan saldırılarda artış yaşandığı gözlemleniyor." ifadelerini kullandı.

"Şüpheli bir durumda IT departmanınızda çalışan kişiler ile iletişime geçin"

Uzaktan çalışanların uzaktan çalışma prosedürlerine uymaları ve IT departmanlarının belirlediği prosedürlerin dışına çıkmamaları gerektiğini vurgulayan Akkoyunlu, son olarak şunları kaydetti:

"İş bilgisayarınızda uç nokta güvenlik araçlarını da barındıran ödüllü bir güvenlik çözümü kullanın. Belirlenmiş bir ayarın ne işe yaradığından emin değilseniz ve şüpheleniyorsanız ilk önce IT departmanınızda çalışan kişiler ile iletişime geçin. İş uygulamaları ve tüm hizmetler için iki faktörlü ve çok faktörlü kimlik doğrulamayı asla devre dışı bırakmayın. Çok faktörlü kimlik doğrulama potansiyel saldırılara karşı güçlü bir savunma mekanizmasıdır." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir