• DOLAR 34.208
  • EURO 37.267
  • ALTIN 2946.149
  • ...
Irak`tan petrol Gelmeye Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Shell arasında yapılan işbirliği anlaşmasının imza töreni sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ``Kuzey Irak`tan petrol ticaretinin yeniden başladığı yönünde haberler doğru mu?`` şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, merkezi Irak hükümetinin hassasiyetleri dikkate alınarak yapılan çalışmalarla şu anda Irak`tan tankerlerle petrol ticaretinin yeniden başladığını söyledi.

Şu anda uluslararası piyasalarda kullanılan 3,5 milyon ton civarında Irak petrolü bulunduğunu, TÜPRAŞ`ın da Irak Ulusal Petrol Şirketi`nden (SOMO) aldığı bir petrol bulunduğunu anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

``Türkiye`nin petrol ihtiyacının önemli bir bölümünü şu anda merkezi Irak hükümetinden aldığımız petrolle tamamlıyoruz. Aynı zamanda Irak`ın güneyinde 25 milyar dolarlık konsorsiyumla beraber aldığımız 4 adet büyük kuyu var. TPAO`nun hissesine yaklaşık 5,5 milyar dolarlık bir pay düşüyor. TPAO bu parayı harcayarak Irak`ın normalleşmesine olan katkıyı sürdürmeye devam edecek. Yalnızca güneyinde değil, doğusunda, batısında, kuzeyinde bu çalışmalar devam edecek. Çünkü Irak bir bütün. Irak`ın tamamı üzerinden konuşmamız lazım. Eğer güneyinde iş yapıp kuzeyinde iş yapmazsanız asıl o zaman ayrımcılık yapılmış olur. O yüzden bunu Dışişleri Bakanlığımızla beraber yürüttüğümüz çalışmalarla özel sektörün, özellikle özel sektörün girişimlerini görüyoruz.``

Irak`tan tankerlerle yapılan petrol ticaretinin devam ettiğini vurgulayan Yıldız, aynı zamanda Kuzey Irak`ın petrol ürünleriyle alakalı da ihtiyacın, tedarikin sağlanması açısından bu ticaretin karşılıklı yapıldığını söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir