• DOLAR 34.645
  • EURO 36.481
  • ALTIN 2925.637
  • ...
KYK BORÇLULARI YAPILANDIRMA DEĞİL AF BEKLİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

İşsizlik ve borç kıskacında üniversiteden mezun olan öğrenciler hayata 1-0 yenik başlamanın vermiş olduğu psikoloji ile başlıyor. Öğrencilik dönemlerinde son çare olarak başvurdukları öğrenim kredisi mezun olduklarında yüklü miktarda borç olarak karşılarına çıkıyor. Hükümet, öğrenim kredisi alan gençlerin borçlarını yapılandırmaya hazırlanırken KYK kredisi alan gençler borçların silinmesini istiyor.

“SOSYAL DEVLET ANLAYIŞINA UYGUN DEĞİL”

KYK borçlarının gençler için ciddi dezavantaj olduğunu ve iş hayatına başlarken yeni mezunların borç yüküyle karşılaştığını belirten HÜDA PAR Eğitim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, “Öğrencilerin eğitim sürecinde devletten aldıkları krediler can yakmaya devam ediyor. Son açıklanan verilere göre, KYK borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyonu aştı. Devlet ise 300 bini aşkın öğrenci hakkında icra takibi başlatmış bulunmaktadır. Uzun eğitim maratonundan sonra mezun olan öğrenciler, işsizlik problemiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. İşsizlik ve borçluluk psikolojisi, bugün öğrencilerin kâbusu haline gelmiştir. Özellikle kovid-19’un ardından işsizlik verilerinin rekor seviyelere çıktığı bu dönemde, öğrencilerin kredi borçlarını icra yoluyla tahsil etmek sosyal devlet anlayışına uygun değildir.” şeklinde konuştu.

‘ÖDEMEYE İMKANI OLMAYANLARIN BORÇLARI SİLİNSİN’ ÖNERİSİ

Geçen günlerde gündem değerlendirmesinde gençlerin sorunlarının dile getirildiğini hatırlatan Şahin, “İşsiz üniversite mezunu kredi aldığı öğrencilik döneminden daha dezavantajlı bir durumdadır. Bu nedenle maddi manevi sosyal destek alması gerekir. Sosyal devlet olmanın gereği bireyi içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmaktır. Onu icra yoluyla cezalandırmak değildir. Kredinin geri dönüşümü için; ödeyemeyecek olanlar ile ödeme imkânına sahip olanların aynı kefeye konması yanlıştır. İmkânı olmayanların borçlarının silinmesi veya bir işte istihdam edilinceye kadar geri ödemesi ertelenmelidir. Bu imkân oluştuktan sonra ise borcun anaparasının taksitlendirilmek suretiyle ödeme kolaylığı sağlanması sosyal devlet olmanın gereğidir” dedi.

300 BİN GENÇ İCRALIK OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre her dört gençten bir işsiz. Gayrı resmi veriler ise bu rakamın çok daha fazla olduğunu söylüyor. İşsizlikle birlikte üniversiteden mezun olan gençlerin önünde bir diğer engel ise öğrencilik dönemlerinde mecburen aldıkları KYK öğrenim kredisi borçları. Açıklanan son rakamlara göre Türkiye’de 5 milyon üniversite mezununun öğrenim kredisi borcu bulunuyor. Bu mezunların yaklaşık 300 bini ise borçlarını ödeyemediği için icralık oldu.

YAPILANDIRMA ÇÖZÜM DEĞİL

Neredeyse her gün sosyal medyada kredi borçlarının silinmesini isteyen üniversite mezunlarının açtığı etiketler gündem oluyor. KYK borçlusu mezunlar işsizlik had safhaya çıktığı bu günlerde borç yapılandırmanın çözüm olamayacağını düşünüyor. Zaten mezun olduklarında borçları ödeyemedikleri için gecikme faiziyle borçlarının her geçen gün katlandığı belirten borçlular, yapılandırma sadece faizin silineceğini ancak anaparanın olduğu gibi kalacağını ifade ediyor. 4 Yıllık bir fakülte okuyan bir öğrenci mezun olduğunda en az 25 bin lira borçla mezun oluyor. Asgari ücretle çalışan veya iş bulamayan yeni mezunların borçları ödemedikleri sürece katlanıyor ve artık çekilmez oluyor. Gençler şimdi yapılandırma yerine işsiz ve borcu ödeyemeyeceklerin öğrenim kredisi borçlarının affedilmesini bekliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir