• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Muhtarlar, genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinde köprü görevi görüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhtarlığın, genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinde köprü rolü oynadığını belirten Taş, muhtarlık müessesinin Osmanlı’dan kalan önemli bir yerel yönetim birimi olduğunu söyledi.

Bu günün, 19 Ekim 2015 tarihli Başbakanlık Genelgesiyle "Muhtarlar Günü" olarak kabul edilmesinin ardından "Muhtarlar Günü"nün bu yıl beşincisi kutlanıyor.

"Görev ve sorumluluğu olan muhtarların hiç yetkisi olmaması düşündürücüdür"

Muhtarlara kanunen sorumluluk ve görev verilmesine karşın yetilerinin olmayışının tezat oluşturduğuna dikkat çeken Taş, "Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. 191'inci yılını kutladığımız muhtarlara, 82 değişik kanun ve toplam 354 madde de görev verilmektedir. Görev ve sorumluluğu olan muhtarların hiç yetkisi olmaması düşündürücüdür. Bugün bakıldığında, yerel yönetimlerin en küçük birim olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu çözüldü diyebiliriz. Ancak hizmet edebilirlik alanının da her geçen gün daha da daraltıldığını görmekteyiz." dedi.

"Mevcut köy ve mahalle kanunuyla sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor"

Muhtarlık kanununun yaklaşık bir asırdır aynı kaldığına vurgu yapan Taş, "Zira bugün, 95 yıllık Köy kanunu ve 75 yıllık Mahalle kanunu ile sorunlara çözüm üretmeye çalışan bir muhtarlık müessesi görüyoruz. Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde köy ve mahalle kanunu yeniden tanımlanmalı, büyükşehirler içinde mahallelerin ve yöneticilerinin çalışma alanları yeniden düzenlenmelidir. Yerel yönetimlerin görev ve yetkileri hizmet bütünlüğü açısından birbirine entegre edilerek kamu hizmetlerinin idari ve mali özerklikleri içinde sunulması sağlanmalıdır. Mahalle muhtarları kendi mahalleleriyle ilgili, belediyelerin stratejik plan yapım süreçlerinde, ihtisas komisyonlarında İmar ve bayındırlık, çevre ve sağlık, plân ve bütçe, eğitim, kültür, gençlik ve spor, meclis toplantılarında, mahallelerine ilişkin görüş ve yaklaşımları iletebilmelidir. Yine belediyenin, mahalleleri ilgilendiren konularda, ilgili mahalle yönetimlerini muhatap alma zorunluluğu yasal hale getirilebilir." ifadelerini kullandı.

Muhtarlıkların daha işlevsel bir hale gelmesini beklediklerini dile getiren Taş, "Belediye Meclisi kararlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesi, meclis gündeminin önceden mahalle halkına duyurulması ve sakinlerin toplantıları izlemeye davet edilmesi, kent yönetimine ve yaşamına bilinçli katılım imkânı sağlayabilir. Mahallenin, merkezi ve yerel işlevleri birlikte yürüten özgün konumunu sürdürmesi öngörülmelidir." şeklinde konuştu.

Muhtarlar Günü'nün kutlanmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı'na teşekkür eden Taş, tüm meslektaşlarının da gününü kutladı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir