• DOLAR 34.567
  • EURO 36.348
  • ALTIN 2919.68
  • ...
Şanlıurfa Tabip Odası, Covid-19'un meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Tabip Odası'nda düzenlenen basın açıklamasını Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Yüksekyayla okudu.

Bugüne kadar Covid-19 nedeniyle 50 hekimin hayatını kaybettiğini belirten Yüksekyayla, "Covid-19 salgınının başlangıcından bugüne, bize bildirilen 50’si hekim olmak üzere 110 sağlık emekçisini kaybettiğimizi üzüntüyle açıklıyoruz. Son bir haftada kaybettiğimiz meslektaşlarımızın sayısı 7'dir. Bir haftada 7 hekim… Son olarak iki gün önce çok değerli bir hekimimizi, bir tabip odası başkanımızı, Aydın Tabip Odası Başkanı Meslektaşımız Sevgili Op. Dr. Esat Ülkü gibi yeri kolay kolay doldurulamayacak çok kıymetli bir değerimizi daha kaybettik. Acımız sonsuzdur." şeklinde konuştu.

Covid-19 hastalığının ilk karşılayıcılarının doktorlar olduğunu belirten Yüksekyayla, "Birçok ülkede sağlık çalışanlarının toplumun diğer kesimlerine göre 4-5 kat daha fazla Covid-19 ile hastalandığı, hatta ülkemizde olduğu gibi bazı ülkelerde de 10 kattan fazla hastalanma riski taşıdıkları saptanmıştır. Bunun için 'Covid-19, sağlık çalışanları için milenyumun ilk meslek hastalığıdır' tanımlamaları yapılmıştır.  Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve birçok Uluslararası örgüt, Covid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde açıklama yapmıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da henüz salgınının başlangıcında bu yönde değerlendirmeler yapılmış; sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik önlemlerin alınması için ülkelere uyarılarda bulunulmuştur. İtalya, Almanya, Belçika, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika ve Malezya dâhil 130’a yakın ülke tarafından Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmiştir." ifadelerini kullandı.

"Covid-19 hastası sağlık çalışanlarının sayıları günbegün açıklanmalıdır"

Dünyada birçok ülkenin Covid-19’u meslek hastalığı olarak kabul ettiğini ifade eden Yüksekyayla, "Maalesef ülkemizde halen resmi olarak Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmemiştir. Oysa Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği üzere; sağlık hizmeti nedeniyle Covid-19 enfeksiyonu geçiren bir sağlık çalışanının zararının tazmini, rehabilitasyonu ve tedavisinin sağlanması sağlık çalışanının haklarındandır. Yasalarımızda meslek hastalıklarının bildirim ve kaydının birincil yükümlülüğü Sağlık Bakanlığı’ndadır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından kayıtlarında olan Covid-19 hastası sağlık çalışanlarının sayıları günbegün açıklanmalı ve bunlar otomatikman meslek hastalığı statüsüne alınmalıdır. Bu kayıt ve bildirimin doğrudan SGK için bir 'illiyet bağı' delili oluşturduğu konusunda mevzuatımızda gerekli değişiklikler ivedilikle yapılmalıdır. Böylece Covid-19 pandemisi ile mücadele sırasında vefat eden veya hastalanarak mağduriyet yaşayan sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi ve zararlarının tazmin edilmesinin önü açılmalıdır." diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri