• DOLAR 34.414
  • EURO 36.342
  • ALTIN 2843.931
  • ...
Şanlıurfalı Aktarcılar: Şifalı bitkiler bilinçli şekilde kullanılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Pandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden, alt ve üst solunum yolu rahatsızlığına iyi geldiğinden dolayı şifalı bitkilere talep arttı.

Pandemi döneminde ençok bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bitkilerin satıldığını belirten aktarlar, mevsim değişiklikliğinden dolayı da soğuk algınlığına iyi gelen ürünlere ilgi olduğunu ifade ettiler.

Bitkisel ilaçların dozunda kullanılması gerektiğini vurgulayan aktarlar, yanlış bitkisel ilaç kullanımının başta tansiyon hastaları olmak üzere bazı hastalara iyi gelmediğini belirttiler.

Haşimiye Meydanındaki Aktar Pazarında şifali bitkiler satan aktarcılar, bitkisel ilaç kullanımı ile ilgili İLKHA mikrofonuna konuştu.

Ahmet Yavuz

"Pandemi döneminde bağışıklık sisteminini kuvvetlendiren bitkiler çok satılıyor"

Bağışıklık sistemini ençok kuvvetlendiren bitkilere değinen Aktar Ahmet Yavuz, "Genelde zencefil, zerdeçal, propolis polen ve Amerika'dan gelen ekinezyayı tavsiye ediyoruz. Bunlar düzenli kullandıkları zaman bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.  Pandemi döneminde genelde az önce bahsettiğim bağışıklık sisteminini kuvvetlendiren bitkiler en çok satılıyor. Bunların yanında  udi hindi gümüşsuyu ve acı badem satıyoruz. Coronavirus'e yakalanan hastalar bunları kullandıkları zaman daha çabuk iyileşirler." diye konuştu.

"Pandemi zamanında halkımız kendi kendine dikkat etsin"

Soğuk algınlığına iyi gelen bitkilere vurgu yapan Yavuz, "Soğuk algınlıkları için genelde ihlamur, papatya, hatmi çiçeği, fıstık kabuğu, kuşburnu ve hibiskus çaylarını öneriyoruz.Pandemi zamanında halkımız kendi kendine dikkat etsinler.  Sosyal mesafe ve maske kullansınlar. Mümkün mertebede bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ürünler kullansınlar, meyve ve sebze yesinler. İnşallah Rabbim bizleri bu hastalıktan kurtarır. Kendi işlerimize geri döneriz." ifadelerini kullandı.

"Bitkisel ilaçları yanlış kullanırsanız böbreklere ve karaciğere zarar verebilirsiniz"

Şifalı bitkilerin bazı yan etkilerinin de olabileceğini belirten Yavuz, " Şifalı bitkilerin bazı yan etkileri vardır.  Kişilere göre değişir. Kişilerin hastalıklarına göre uyumsuz bitkiler vardır. Bitkileri kullanırken size gelip gelmediği doktor kontrolünde ya da deneme yanılmya yöntemiyle azar azar kullanarak öğrenebiliriz. Örneğin İbn-i Sina kürleri 15 gün ile 21 gün arasında azar azar kullanılmalıdır. En fazla 21 gün kullanılabilir. Yoksa böbreklere ve karaciğere zarar verebilirsiniz." şeklinde konuştu.

Mehmet Düşüoğlu

"Bitkisel ilaçlar, doktor kontrolünde kullanılmalıdır"

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren şifalı otlara dikkat çeken Aktar Mehmet Düşüoğlu, "Bağışıklık sistemi için güçlendirmek için öncelikle zerdeçal, zencefil, keçiboynuzu pekmezi, ekinezya ve kuşburnu kullanmalıyız.  Pandemi döneminde en çok zerdeçal, zencefil, zahter, kekik, hibiskus, çam kozalak pekmezi ve udi hindiye talep oldu. Bunlar alt ve üst solunum virüslerini temizlemek için kullanılıyor. Bitkisel ilaçlar, doktor kontrolünde kullanılmalıdır. İlaç alacak kişiler esnaf arkaşa rahatsızlıklarını belirtmeleri gerekir. Örneğin vatandaş tansiyon hastasıdır. Geliyor herhangi bir ot isteyerek rahatsızlığını söylemiyor.   Kullandıkları ot tansiyonu ya yükseltir ya da düşürür. Allah muhafaza etsin. Onun için vatandaşlarımızdan aktarlardan bir bitki istedikleri zaman hastalıklarını söylerlerse arkadaşlar ona göre ilaç kendisine tavsiye etsin. Soğuk havalarda ihlamur, ada çayı, kuşburnu,  papatya, zencefil, melisa çayı ve hatmi çiçeğini tavsiye ediyoruz. " ifadelerini kullandı.

"Bitkisel ilaçların çok kullanıması sağlıklı insanlar için de zararlıdır"

Bitkisel ilaçların çok kullanımasının sağlıklı insanlar için de zararlı olduğunu ifade eden Düşüoğlu, "Doğal bitkilerinde yan etkileri vardır. Yüksek tansiyon hastaları günde bir bardaktan fazla kullanmaları sakıncalıdır. Hibiskus çayı günde bir bardaktan fazla tüketilmesi zararlıdır. Normalde bitkisel ilaçların çok kullanıması sağlıklı insanlar için de zararlıdır. İlaçlar bir bardaktan fazla tüketilememelidir. Ayrıca  bitkiler kaynatılmamalı, demleme usulu ile kullanılmalıdır. Vatandaşlara söyleceğim; mevsim geçişlerinin yaşandığı aylar, hastalıkların çok olduğu aylardır. Bağışıklı sistemlerini yüksek tutsunlar ki herhangi bir hastalığa yakalanmasınlar. İlaçları kullanırken rastgele değilde bilinçli şekilde kullansınlar. Bu şekilde kullanırsalar fayda görürler." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir