• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Topraksız tarım projesi ilk ürünlerini verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Topraksız tarım projesi yararlanıcılarından olan Suriyeli Fatena Khalil, ailesiyle birlikte Gaziantep’te yaşıyor. Fatena Khalil, “Yemeğe misafirim geldiğinde gururla salatayı kendi yetiştirdiğim sebzelerden yaptığımı söylüyorum. Aile ekonomimize çok katkısı oldu. Ekonomik katkısının yanı sıra kendi evimde kendi kendime bir şeyler yetiştiriyor olmak bana da çok iyi geldi. Evinde bir şey yetiştirmek, küçücük tohumların yenebilir birer sebzeye dönüşmesini gözlemlemek beni çok mutlu etti.” dedi.

Topraksız tarımın sonuçlarını gördükten sonra başka sebzeler de yetiştirmeye başladığını söyleyen Khalil, artık fasulye ve biber de ekiyor.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ile iş birliği içinde BM Kadın Birimi, Gaziantep’te yaşayan yaklaşık 100 Türkiyeli ve Suriyeli aileye 200 topraksız tarım kiti dağıttı.

Direk güneş ışığına ihtiyacı olmayan, sebzelerin yetişmesi için gün ışığının yeterli olduğu kitlerin iç mekanlara da uygun olması sayesinde terası ya da balkonu olmayan birçok aile oturma odalarında da sebze yetiştirebildiler.

Proje yaralanıcılarından Gaziantepli Emre Erhani’ye kitler yaklaşık dört ay önce ulaştırılmış. Khalil gibi Erhani de ilk hasadı almış.

Erhani, “Her zaman için kendi evimde tarım yapmayı çok istemiştim. Bu proje sayesinde evimizde taze ve sağlıklı ürünler yetiştirebiliyoruz. Marketten aldığımız sebzelere göre tatları çok daha güzel. Kahvaltı ve salatalarımızda yeşillikleri kullanmaya başladık. O kadar güzel hasat verdi ki,  Gaziantep’in meşhur lahmacununu kendi hasadımızla yapabildik. Topraksız tarım en az iki aylık sebze alışverişimizi karşıladı ve bütçemize katkı sağladı.” diye konuştu.

BM Kadın Birimi Program Sorumlusu Özgür Koç, topraksız tarım sayesinde Suriyeli toplulukların sağlıklı besin kaynaklarına erişebildiğini söylüyor.

 Koç, “Topraksız tarımın aileleri ve bilhassa kadınları destekleyici birçok özelliği var. Ailelerde çoğunlukla kadınlar beslenme ile ilgili kararları alıyor ve gelirlerini market alış verişine harcıyorlar. Fakat evdeki gıda dağılımında kadınların ihtiyaçları göz ardı edilebiliyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği beslenmemizi de etkileyebiliyor. Bu proje kapsamında Suriyeli ve dezavantajlı Türk kadınların güçlenmesine destek olmayı hedefliyoruz. Bu nedenle projede özellikle hane reisi kadın olan ailelere ve çocuklarıyla yalnız yaşayan annelere öncelik verdik.” dedi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir