Batman’daki toplantıda fıstık yetiştiriciliğine dikkat çekildi
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Kozluk ilçesinde "Antep Fıstığı Yetiştiriciliği Toplantısı" yapıldı.
Kozluk Kaymakamlığı konferans salonunda düzenlenen toplantıya; Kozluk Kaymakamı Eyyüp Güngör, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, teknik personel ve çiftçiler katıldı.
Antep fıstığı yetiştiriciliği toplantısının açılış konuşması Kozluk İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Hakkı Sağlam tarafından yapıldı.
Kozluk Kaymakamı Eyyüp Güngör ve İl Müdürü Mehmet Gün ise konuya ilişkin birer konuşma yaptılar.
Konferansta çiftçilere seslenen Güngör, “Burada eğer evlatlarınıza bir miras bırakmak istiyorsanız özellikle ağaç dikin. Özellikle ekonomik getirisi olan kabuklu meyveler yani fıstık, ceviz ve badem dikmenizi rica ediyoruz. Kozluk ilçemizin özellikle fıstığa yönelmesini isterim. Bunu yaparken de özellikle şunu rica ediyorum fıstık yetiştiriciliğini düz alanlarda ve ovalarda dikmeyin lütfen. Bizim ovalarımızı buğdaya ve arpaya ayırmanızı rica ediyorum. Özellikle fıstık, badem ve ceviz fidanlarını hafif yamaç ve eğimli yerlere de çok rahat dikebiliriz. Bunları yaparken de İl ve İlçe Müdürlüklerimiz ile istişare halinde olun. Yapacağınız bir şeyi mutlaka danışın.” diye konuştu.
Kent geneline yayılan fıstık üretimine dikkat çeken Gün ise şunları söyledi: “Bölgemizde özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt ve son olarak da Batman ilimizde fıstık yetiştiriciliği çok yaygınlaştı. Batman ili olarak fıstık yetiştiriciliği konusunda çok yol almamız gerektiğine inanıyoruz. Bunun için projelerimiz ve gayretlerimiz de bu konuda olacak. Tek tek ilçelerimizi dolaşıp bu konuda ki eksiklerimizi ve yahut yapmamız gereken neyse değerlendirip ona göre planlarımızı yapacağız.”
Özellikle son 15 yıldır Batman’da fıstık yetiştiriciliğinin çok yaygınlaştığını aktaran Gün, “Bunun sürdürülebilir olabilmesi ve elde ettiğiniz kazançların heba olmaması için entegrasyon çok önem arz etmektedir. Bunun içinde neler var ilk önce fidan seçiminden tutun dikimi, toprak hazırlığı, sulama ve gübreleme vardır. Bir örnek vermek gerekirse yanlış bir budama sonucu yıllarınızın bu anlamda heba olması demektir. Bizler de İl Müdürlüğü olarak uzman arkadaşlarımızla beraber hem teorik hem de pratik anlamda bilgilerimizi paylaşmak için bu tarz eğitim toplantılarını yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından Ziraat Mühendisleri Nedim Sakçı ve Ramazan Aslan tarafından çiftçilere fıstık yetiştiriciliği ve hastalık-zararlılarla mücadele yöntemleri ile ilgili slayt şeklinde bir sunum yapıldı.(İLKHA)