• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Pandeminin bir sonucu olarak geliri azalan vatandaşı bir de son zamanlarda peş peşe yapılan zamlar zor durumda bırakıyor.

Son olarak dün fırıncıların, maliyetlerindeki fahiş artışları gerekçe göstererek 2019 Aralık’tan bu yana talep ettikleri ekmek zammı, 2020 Eylül itibarıyla İstanbul Ticaret Odası (İTO) komisyonunda kabul edildi.

Alınan karara göre, İstanbul’da ekmeğin kilogram fiyatı 6.25 TL’den 7.50 TL’ye çıktı. 200 gram ekmek 1.25 TL’den 1.50 TL’ye, 240 gram ekmek de 1.50 TL’den 1.75 TL’ye yükseldi.

10 AY ÖNCE NE OLMUŞTU?

2020 yılının başında ocak ayında İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, ekmeğe zam talebiyle İstanbul Ticaret Odası'nda İstanbul Valiliği, İstanbul Ticaret Odası ve Gıda Tarım İl Müdürlüğü'nden yetkililerle bir araya geldi ve ekmeğe yüzde 20 zam istedi.

"Bizim en son talep etmiş olduğumuz fiyat 200 gram ekmek 1 lira 50 kuruş" diyen Çetin, "Yani kilogram fiyatı 7.50 lira. Şu anda bunun üzerinden gittik. Bunu bekliyoruz. Şu an fırıncı bir zam beklentisi içerisinde, bunu bizden talep ediyor. Biz de yetkililere durumları ilettik. Komisyon kararının çıkmasını ve bakanlıktan onayın gelmesini bekleyip, yeni tarifemizi almak istiyoruz. Un fiyatları çok yükseldi, un fiyatlarını durduramıyoruz.

Bakanlık nezdinde taleplerimiz oldu bunları bakanlıklara ilettik. Maya fiyatları da çok yükseliyor. 35 liralık maya bir yılda içerisinde 90 lira oldu. Maya fiyatları da bizim durduramadığımız, engelleyemediğimiz bir hammadde gideri. En büyük giderlerimizden bir tanesi de işçilik, SGK primlerimiz. Bu maliyetlerimiz çok yükseldi. Bizim talep ettiğimiz zam miktarı yaklaşık yüzde 20. Fakat girdilerimizin, hammaddelerimizin ve genel giderlerimizin zam oranı yüzde 30'un üzerinde. Bizim talep ettiğimiz zam aslında çok büyük bir zam değil" dedi.

Evet, fırıncı cephesinde 10 ay önceki durum böyleydi. O zamanlar salgın henüz Türkiye’ye gelmemişti. Buna rağmen ekmeğe zam maliyetlerin etkisi ile eli kulağındaydı…

FIRINCILAR 10 AY SONRA GELEN ZAMMI DA YETERLİ GÖRMÜYORLAR

Unlu Mamüller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, un fiyatlarının bu dönemde sürekli artış gösterdiğini belirterek, esnafın dayanma gücünün kalmadığını ifade etti.

Demir’in aktardığı bilgilere göre 2019 yılının Eylül ayında 102 TL’den satışa çıkarılan un aradan geçen bir yılın ardından 135 TL’den satışa çıkarılmaya başlandı. Un fiyatlarının aralık ayında ise 150 TL’ye dayanacağının sinyallerinin geldiğini belirtti. Kuru pasta yapımında kullanılan bir yağ fiyatının da 70 TL’den 112 TL’ye çıktığını belirterek, yakın zamanda kuru pastaya da bir zam gelebileceğini sözlerine ekledi.

Demir, fırıncıların ekmeğe zam taleplerinin neredeyse bir sene sonrasında kabul gördüğünü belirterek, aradan geçen süreçte maliyetlerin sürekli arttığını ancak fırıncıların aynı fiyattan satış yaptığını, yapılan bu zammında yeterli olmadığın ve 2021 yılında yeni bir zam talebinde bulunacaklarını açıkladı.

SÖZDE YILSONUNA KADAR ZAM YAPILMAYACAKTI

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı temmuz ayında yaptığı açıklamada vatandaşların ekmek fiyatı konusunda tedirgin olmasını gerektiren herhangi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, mevcut ekmek fiyatını yılsonuna kadar muhafaza etmeyi hedeflediklerini bildirmişti.

Fakat ülkedeki olumsuz ekonomik gelişmeler bu sözün tutulmasına engel oldu. Akaryakıt fiyatlarının yüksek olması, un fiyatlarındaki fahiş yükselişler ve elektrik fiyatlarındaki artış ekmek fiyatlarına zam yapılmasını kaçınılmaz kıldı.

Hani fırında ekmek fiyatı arttı halk ekmeğe gideyim deseniz ne yazık ki belediyeler daha erken hareket ederek halk ekmeğe de zam yaptılar.

İşin açıkçası şimdi artık ekmek gerçekten aslanın ağzında!

Ne diyelim Allah garibanın yardımcısı olsun…