• DOLAR 32.46
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2435.993
  • ...
Yaktı Yıktı Çekiliyor…  ABD'NİN MİRASI KAOS!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / ABUZER ATASOY

ABD güçleri, 2001’den bu yana işgal altında tuttukları Afganistan’dan kademeli olarak çekiliyor.

Taliban ile yapılan anlaşma sonrası çok sayıda askerini geri çeken ABD, Afganistan'daki en büyük hava üssü Bagram'ı da boşaltmaya başladı.

ABD işgal askerlerinin, Afganistan’ın başkenti Kabil’in kuzeyinde yer alan ve ülkedeki en büyük üssü olan Bagram’dan çekildiği kaydedildi.

Rus haber ajansı RT Arabic’in Afganistan senatosundan bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, ABD güçleri Bagram hava üssündeki binalarını yıkmaya başladı. Üste yer alan askeri ekipmanın Pakistan’a taşındığı bildirildi.

Habere göre Afgan yetkili, üsteki ekipmanın Afganistan ordusuna verilmesi yerine Pakistan’a taşınmasına tepki gösterdi.

Bagram hava üssü, ABD’nin Afganistan’daki en büyük üssü konumundaydı. ABD ordusu, bu ülkedeki bütün hava saldırılarını bu üsten gerçekleştiriyordu.

HELMAND VİLAYETİNDE ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

Öte yandan Afganistan’ın güneyindeki Helmand vilayeti son günlerde şiddetli çatışmalara tanıklık ediyor.

Helmand Emniyet Müdürü Halilurrahman Cevad, Taliban’ın büyük çaplı bir saldırı planladığını ancak bunu akamete uğrattıklarını belirtti. Cevad, 170 Taliban üyesinin öldürüldüğünü ve bölgeye çok sayıda asker intikal ettiklerini bildirdi.

Taliban ve Afgan güçleri arasında yaşanan çatışmalara, ABD de havadan müdahale ediyor.

ABD’nin Afganistan’daki güçleri, Afgan ordusuna destek amaçlı Taliban mevzilerine hava saldırıları düzenlediklerini açıkladı. Bu saldırıların, Taliban ile varılan anlaşmayı ihlal etmediği ve Afgan güçlerini Taliban saldırılarından koruma amaçlı yapıldığı iddia edildi.

ABD ve Taliban arasında Katar’ın başkenti Doha’da 29 Şubat’ta varılan anlaşmada, Afganistan’da taraflar birbirine saldırmama garantisi vermişti.

Taliban tarafından ise Helmand’daki çatışmalara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

İŞGALİ SONLANDIRMAK İÇİN YENİ ŞARTLAR

Donald Trump liderliğindeki ABD yönetimi bir an önce Afganistan’dan çekilme planları yapsa da ABD ordusu halen farklı fikirler öne sürüyor.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark A. Milley, Amerikan NPR radyosuna yaptığı açıklamada Afganistan’dan çekilmelerinin bazı şartlar sonrası gerçekleşeceğini kaydetti.

ABD ordusunun, Afganistan’daki şiddetin azalması ve Taliban ile yapılan anlaşmadaki diğer şartların yerine getirilmesi koşuluyla çekileceğini söyleyen Milley, Trump’ın da ancak “şartlı geri çekilmeye” onay verdiğini savundu.

Milley, son aylarda Afganistan’daki şiddette “kayda değer bir azalma” olmadığını iddia ederek, geri çekilmenin sonraki aşamalarına ilişkin “Başkan’ın karar vereceğini” belirtti.

ABD; SAVAŞIN KAYBEDENİ

Afganistan’daki 19 yıllık işgalin ardından geri çekilmeye başlayan ABD, kolay lokma olarak gördüğü ülkeden hiçbir kazanım elde etmeden çekiliyor. ABD’li Foreing Policy sitesinde yayımlanan bir yazıda bu konuya değinilerek 20 yıla yakın sürdürdüğü savaşta ABD’nin, kaybeden taraf olduğu belirtildi.

2001 yılındaki 11 Eylül saldırılarını gerekçe göstererek Afganistan’a saldıran ABD’nin, Taliban üyelerini vurmak amacıyla sivilleri hedef aldığı kaydedilen yazıda, bu saldırılarda bazen hiçbir Taliban üyesinin ölmediği ancak çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının ise ABD’ye duydukları öfkeyle Taliban’a yaklaştıkları ve bu vesileyle Taliban’ın büyük bir güce dönüştüğü kaydedildi.

ANLAŞMAYA GÖRE ABD İŞGALİ YAKINDA SONA ERECEK

ABD ile Taliban arasında Şubat ayında varılan anlaşmaya göre Mayıs 2021’e kadar Afganistan’da ABD askeri kalmayacak. Anlaşmayla birlikte, o dönem Afganistan’da 12 bin askeri bulunan ABD, bu askerleri kademeli olarak çekmeye başlamıştı.

Halihazırda Afganistan’da 5 binden daha az işgal askeri bulunuyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, önümüzdeki yılın başına kadar bu sayının 2 bin 500’e düşürüleceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Trump, "Afganistan'da görevine devam eden az sayıdaki cesur askerlerimiz Noel'e kadar evlerinde olmalı." ifadesini kullanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir