• DOLAR 32.536
  • EURO 34.95
  • ALTIN 2454.544
  • ...
`Hasankeyf`i korumak için restorasyon yetmez`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Hasankeyf`teki İmam Abdullah Türbesi`nin restore edilerek törenle açılması üzerine yazılı basın açıklaması yapan Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, tarihi eserlerin sular altında bırakılmasına göz yumulmamasını ve Ilısu baraj projesinin iptal edilmesini istedi.
 
Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç yaptığı açıklamada, Hasankeyf kazı Başkanı Abdüsselam Uluçam`ın raporlarına göre Hasankeyf`te günümüze kadar toplam 63 adet taşınmaz kültür varlığının tespit edildiğini söyledi. Kılıç, "Bu tescilli eserler son yıllarda büyük bir hızla restore edilmeye başlandı. Restore edilen eserlerden biri olan İmam Abdullah Türbesi de bugün Bakan Mehmet Şimşek`in katılımıyla açıldı. Ancak bu eserlerin Ilısu baraj projesi nedeniyle sular altında kalacak olmasına Doğa Derneği başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü tepki gösteriyor" dedi.
 
Hasankeyf İslam tarihi için de önemli
Hasankeyf`teki bazı tarihi eserlerin özellikle İslam tarihi için önem taşıdığını vurgulayan Kılıç, "Bu eserlerden biri olan İmam Abdullah Türbe ve Zaviyesi, 12. Yüzyılda Artuklular tarafından inşa edilmiş. Türbeye ismini veren İmam Abdullah`a, Hz. Muhammed`in amcasının oğlu olan Caferi Tayyar`ın oğlu olması dolayısıyla Peygamber neslinden gelmesi nedeniyle her devirde büyük önem verilmiş. Bu nedenle İmam Abdullah Türbe ve Zaviyesi zamanla gelişen bir külliye olmuş. Hasankeyf ve çevresindeki köylerin kültüründe önemli bir yere sahip olan bu türbede her yaz adaklar adanarak törenler düzenleniyor" ifadelerini kullandı.
 
Tarihi eserleri korumak için baraj iptal edilmeli
Açıklamanın devamında Kılıç, "Hasankeyf Kalesi`nin kapatılmasına ve turizmin gelişmesi için yeterli çalışmaların yapılmamasına rağmen bu bölgeye olan yoğun ilgi devam ediyor ve bunun sonucunda da restorasyon ihtiyacı doğuyor. Uzmanlar da taşınmaz kültür varlıkları olarak tescil edilen bu eserleri korumanın tek yolunun barajı niptal ederek eserleri yerinde muhafaza etmek olduğunu söylüyor. Hasankeyf ve Dicle Vadisi, UNESCO`nun 10 kriterinden 9`unu sağlayan Dünya üzerindeki tek bölge. Bu nedenle, Hasankeyf`teki taşınmaz eserlerin restore edilmesi yeterli değil bu eserlerin korunması için Ilısu baraj projesinin iptal edilmesi ve bölgenin ivedilikle UNESCO Dünya Mirası ilan edilerek koruma altına alınması gerekiyor." Dedi. (Mehmet Mikyas - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir