• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Şanlıurfa’da "Şire Etkinliği" yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şanlıurfa üzümünün sıkılmasıyla elde edilen şire, hamaratlı ellerin dokunuşuyla; pekmez, bastık, kesme ve cevizli sucuk gibi yöresel lezzetler haline dönüştü.

Asma ağaçlarından toplanan lezzetli üzümler, asırlardır geleneksel yöntemlerle işleniyor. Doğal ve sağlıklı olan bu lezzetler; pekmez, pestil, kesme ve ceviz sucuğuna dönüştürülüyor.

Tülmen kırsal mahallesinde sabahın erken saatlerinde başlayan hazırlıklarla üzüm şiresinin zahmetli uğraşısı başladı. Büyük kazanlarda odun ateşi ile pişirilen şire, güneşte kurumaya bırakıldı.

Etkinliğe katılan  Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, "Aşk ile çalışıyoruz. Gece gündüz çalışıyoruz ve gayretle çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın ifadesi ile 'Aşkın ile çalışan yorulmaz' diyoruz. Bu kente hizmet etmek demek bizim için büyük şeref demektir. Pandemi sürecini biliyoruz. Maskeli mesafeli etkinlikler yaparak bu süreci atlatacağız inşallah." dedi.

“Sonbahar, şire ile kışa hazırlıkların yapıldığı bir mevsimdir”

Eski geleneklerin yavaş yavaş ortadan kalktığını belirten Başkan Beyazgül, "Geçen gün isot ve fıstık hasadı yaptık. Öyleki yılın 12 ayı süresince bunun gibi etkinlikler düzenlesek yine de ürün yelpazemizi sığdıramayız. Bu sebeple bu güzel coğrafyayla ne kadar övünürsek azdır. Sonbahar, bilindiği gibi Şire ile kışa hazırlıkların yapıldığı bir mevsimdir. Bağ bozumunda toplanan üzümler, asırlardır geleneksel yöntemlerle işleniyor. Doğal ve sağlıklı olan bu lezzetler; pekmez, pestil, kesme ve ceviz sucuğuna dönüştürülüp, özellikle kış aylarında sofralarımızı lezzetlendiriyor. Eskiden bu hazırlık ve etkinlikler daha açık ve daha kuvvetle hissedilirdi.  Ancak eski adet ve gelenekler yavaş yavaş ortadan kalkıyor, birer hatıra olarak kalıyor. Bizler de bu güzel organizasyon ile geleneklerimizi unutturmamayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz. Bu vesile ile hem Tülmen Mahallesine hem de Hasenik Mahallemize böyle bir geleneği yaşattıkları için teşekkür ediyorum." dedi.

Yöresel ürünlerin marka değerini artırmayı hedeflediklerini belirten Başkan Beyazgül, "Geleneksel ürünlerimizin coğrafi işaretle tescillenmesi hususunda neler yapabiliriz diye tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla istişare halindeyiz. Hedefimiz yöresel ürünlerimizin marka değerini artırmaktır. Bu güzel programda Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Şire etkinliğine; Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, oda başkanları, STK temsilcileri ve davetliler katıldı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir