Koronavirüsten beter, 3 ayda 808 kişi trafik kazasında hayatını kaybetti
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, son 3 ayda meydana gelen 107 bin 12 trafik kazasında 77 bin 331 kişi yaralandı, 808 kişi ise hayatını kaybetti.
Emniyet Genel Müdürlüğü, Trafik Başkanlığı geçen ağustos ayında meydana gelen kazaların Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarına yansıyan görüntülerini internet sitesi üzerinden paylaştı. Emniyet’in verilerine göre son 3 ayda 682’si ölümlü olmak üzere 107 bin 12 kaza meydana gelirken, bu kazalarda 77 bin 331 kişi yaralandı, 808 kişi ise hayatını kaybetti.
Emniyet Genel Müdürlüğü, Trafik Başkanlığı geçen Ağustos ayında Adana, Adıyaman, Aksaray, Ankara, Balıkesir, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, Kastamonu, Manisa, Muş, Sakarya, Samsun, Siirt, Tekirdağ, Uşak, Van ile Zonguldak da meydana gelen ve KGYS kameralarına yansıyan trafik kazalarına ilişkin görüntüleri ‘hız kurallarına uysalardı, bu kazalar olmayabilirdi' notuyla paylaştı. İnternet sitesinde yer alan görüntülerde sürücülerin aşırı hızlı araç kullanmaları, kavşaklarda geçiş önceliğine dikkat etmemeleri ya da dikkatsizlik sonucu trafik kazalarına karıştıkları görüldü.
3 AYDA 107 BİN 12 TRAFİK KAZASI
Trafik Başkanlığı’nın Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına ilişkin kaza verilerine göre ise yurt genelinde 682 ölümlü, 49 bin 16 yaralamalı, 57 bin 314 ise maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Toplamda 107 bin 12 kazanın meydana geldiği son 3 ayda 77 bin 331 kişi yaralanırken, 808 kişi ise olay yerinde hayatını kaybetti. Bu kazalardan 39 bin 762’sinde otomobil, 14 bin 377’sinde motosiklet, 11 bin 418’inde ise kamyonetler yer aldı.
EN ÇOK KAZA İSTANBUL’DA MEYDANA GELDİ
Trafik Başkanlığı verilerine göre yine son 3 ay da en çok kaza meydana gelen iller İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Konya ve Mersin olurken, en az trafik kazası ise Iğdır, Ardahan ve Bayburt'ta meydana geldi.
SÜRÜCÜ HATALARI VE KAZA NEDENLERİ
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı, yurt genelinde meydana gelen trafik kazalarında en sık görülen sürücü hatalarını ise şöyle sıraladı:
"Araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak, kavşak geçit ve kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymamak, şerit izleme ve değiştirme kuralına uymamak, arkadan çarpma, dönüş kurallarına uymamak, kırmızı ışık veya görevlinin dur işaretinde durmamak, taşıt giremez trafik işareti bulunan yerlere girmek, yaya ve okul geçitlerinde yavaşlamamak, yayalara geçiş hakkı vermemek, alkollü olarak araç kullanmak, aşırı hızla araç kullanmak, geçme yasağı olan yerlerden geçmek ve hatalı şekilde veya yasak olan yerlere park etmek."
İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU: 1 YILDA 4996 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kızılcahamam ilçesindeki bir otelde geçtiğimiz ay gerçekleştirilen 'Trafik Birim Amirleri 2. Etap Koordinasyon Toplantısı'nda, Türkiye'nin trafik kazaları konusunda büyük acılar ve dramlar barındıran bir ülke olduğunu söylemişti.
2019 Haziran ile 2020 Haziran arasında kaza yerlerinde ve hastane ölümlerinin toplamının yapılan çalışmalarla 4996'ya düştüğünü, günde 20.5'lik ölüm rakamının da günde 13.5'e gerilediğini belirten Soylu, bu konuda emeği geçen herkese teşekkür etmişti
TUZAK RADAR YERİNE HIZ KORİDORU
Bakan Soylu, tuzak radar uygulaması yerine ortalama hız koridoru yaklaşımının hayata geçirdiklerine işaret ederek şunları söylemişti:
"2017 yılında Edirne'den Şanlıurfa'ya kadar uzanan 2 bin 155 kilometrelik otoyol ağında sistemi kurduk. Sistemin kurulu olduğu otoyollarda 2019 yılında toplam kazada yüzde 18.8, ölümlü kazada ise yüzde 6.6 azalma elde ettik. Şimdi bunu bir adım daha ileri taşıyoruz. Özellikle plaka tanıma sistemi ve kent güvenlik yönetim sistemi kameraları üzerinden ortalama hız tespiti yapmaya başladık. Aynı şekilde maket trafik ekipler projesi yine bu denetim neticesinde ortaya çıkmış, politika belgemizde yer alan, olumlu ve net sonuçlar elde ettiğimiz yenilikçi bir yöntemdir. Hali hazırda 767 adet maket/model trafik ekip aracımız var. Bu araçların bulunduğu 3 kilometre yarıçaplı alan içerisinde kazalarda yüzde 17.5, ölümlerde ise yüzde 26.4 azalış elde ettik."
Geleceğin sürücülerini yetiştirmek ve gelecekteki sürücü davranışlarını şimdiden doğru oluşturmak için de pek çok kampanya ve eğitim programı uyguladıkları bilgisini veren Soylu, şöyle devam etmişti:
"46 ilde 97 çocuk trafik eğitim parkımıza ulaştık. Bu bize yeterli mi, değil. Bunların bir kısmını yeni yaptık, bir kısmını modernleştirdik, bir kısmının da işlevliğini arttırdık. Bu parklardan bulunmayan 25 il için de çalışma başlattık. Ve buralarda şu ana kadar yaklaşık 200 binin üzerinde evladımıza trafik eğitimi verdik. Narkotik operasyonlarında ele geçen TIR'ları trafik eğitim TIR'larına dönüştürdük. Mobil Trafik Eğitim TIR'ı Projesi ile şu ana kadar 400 bin çocuğumuza pandemi dönemi de dahil olmak üzere eğitim verdik."
"2015-2019 DÖNEMİNDE KAZALARDA CAN KAYBI YÜZDE 27.5 DÜŞTÜ"
Her bir denetim aracının, her bir yeniliğin kendi adına sonuçları olduğunu ve bu sonuçların toplam başarıyı oluşturduğunu vurgulayan Soylu, "Genel bir trend vermesi açısından da 2015-2019 sonu arasında kazalardaki can kaybı yüzde 27.5. Yüz bin nüfus başına düşen can kaybı oranının yüz binde 9.6'dan yüz binde 6.6'ya gerilediğini de bir not olarak paylaşmak isterim. Hedefimiz bu yıl yüz binde 6. İnşallah seneye yeni karayolları trafik güvenliği strateji belgesiyle ilk önce Avrupa Birliği seviyesine yüz binde 5'e, daha sonra Almanya seviyesine getirmek zorundayız" değerlendirmesini yapmıştı.
Bakan Soylu, mesleğe yeni başlayan polisler için nasihatte bulunarak şunları kaydetmişti:
"Her zaman söylediğimiz bir söz var: Trafik kazalarında 1 bizim için büyük bir rakamdır, en sevdiğimiz rakam da 0'dır. Dolayısıyla biraz önce paylaştığımız olumlu trend ve bu rakamların nihai hedefi sıfıra ulaşmaktır. Önemli bir noktaya geldik. Bunu taşıyacak irade ve potansiyele sahibiz, imkana sahibiz. İnşallah bunu kısa sürede başaracağımıza inanıyoruz."