• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Petrol fiyatları, ABD Meksika Körfezi'ndeki üretim faaliyetinin yeniden başlaması ve Libya’nın en büyük petrol sahasını açmaya yönelik attığı adımlarla ikinci gününde de düşüşünü sürdürdü.

Vadeli kontratlar New York piyasasında, Cuma günü %1.4 düştükten sonra, Norveçli petrol işçilerinin grevi sonlandırmasıyla varil başına 40 dolara doğru geriledi. Petrol çıkarma ekipleri ve römork operatörleri, petrol üretiminin %92’sinin ve gaz üretiminin %62’sinin kapanmasına neden olan Delta Kasırgası’nın geçmesiyle, Cumartesi günü işlerine geri döndüler. Yaklaşan kasırga ve daha fazla mali teşvik paketine dair beklentiler geçen hafta fiyatların neredeyse %10 yükselmesine neden olmuştu.

Pazar günü yapılan bir açıklamaya göre, Libya Ulusal Petrol Kurumu ülkenin batısında bulunan Sharara petrol sahasındaki ‘mücbir durumu’ kaldırarak üretime yeniden başlanması talimatını verdi. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağın aktardığına göre, Sharara sahasının üretim kapasitesi on gün içerisinde günlük 300 bin varile ulaşacak.

Libya’nın yeniden üretime başlaması, Ocak ayından itibaren üretimi artırıp artırmama konusunda karar vermeye çalışan OPEC+ koalisyonu için de sorun yaratıyor. Birçok ülkede koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte, koalisyon 30 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek politika toplantısında zor bir karar aşamasıyla karşı karşıya kalacak.

Singapur’daki ING Bank emtia strateji müdürü Warren Patterson, “Avrupa’da birçok bölgede koronavirüs vakalarının artmasıyla taleple ilgili endişeler hala devam ederken, piyasalara daha fazla arz geri dönüyor” dedi ve “Libya’nın petrol üretimine yeniden başlamasıyla, piyasalar denge noktasına yakın, ancak bu talep varsayımlarına bağlı olacak” diye ekledi.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 12:08’de %0.9 düşerek varil başına 40.22 dolar seviyesine geriledi. Kontrat geçen hafta %9.6 yükselmişti.

Aralık vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Cuma günü %1.1 değer kaybettikten sonra %0.9 daha düşerek varil başına 42.46 dolar seviyesine geldi.

(Bloomberg HT)