Van İl Milli Eğitim Müdürü eğitim öğretimi değerlendirdi
Van`da özel bir radyo programına konuk olan Van Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına, Eğitim öğretimde yaşanan sıkıntılar başta olmak üzere birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.
VAN - Van`daki eğitimin istenen düzeye getirilmesi için düzeltme yoluna gittiklerini belirten Kına, Türkiye`de yedi ilde yapılması düşünülen eğitim kampüslerinden birinin Van`da kurulması için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
2012-2013 eğitim öğretim yılının ikinci dönemine 306 bin öğrenci yaklaşık 14 bin personelle başlandığını belirten Kına, ikinci dönemin çok hızlı geçtiğini bu konuda öğrencilerin daha dikkatli olmaları gerektiği, velilerin de bu konuda öğrencilerine gereken desteği vermesi gerektiğini belirtti.
\"Halk TOKİ`lere taşınmadığı için okullar tamamlanmadı\"
Yaşanan depremden sonra Valilik, Bakanlık ve Milli Eğitim müdürlüğünün koordinasyon örneği göstererek yeni okullar inşa ettiklerine değinen Kına şunları söyledi: \"Depremden sonra 1025 dersliğimiz yıkılmış ama onun yerine 2613 derslik kazandırılmış. Deprem bir anlamda bizim için fırsata dönüştürülmüş. Küçük sorunlar olabilir ama her bir okulumuz eğitime hazırdır. Halkımızın sorun diye telakki ettikleri şeyleri bizlere direkt aktarabilirler. Velilerimiz TOKİ`ye tam olarak yerleşemedikleri için oradaki okulları istediğimiz düzeyde hizmete geçiremiyoruz. Halkımızın evlerine yerleşmesiyle birlikte oradaki okullar amacına uygun tam olarak eğitimde üstüne düşen hizmeti yerine getirecektir. Tabi TOKİ`lerdeki okullarımız tam olarak faaliyete geçtikten sonra sınıflardaki yoğunluk düşecektir. Sınıflardaki öğrenci sayısını bakanlığın ön gördüğü 30`a düşüreceğiz.\"
Van şehir kültürü ders oluyor
Genç ve dinamik bir kadro oluşturduklarını ifade eden Kına, \"Van Şehir Kültürü modül şeklinde kitaplaştırılıyor. Dört modül şeklinde tasarladığımız çalışmanın iki modülü ilk dönem diğer iki modülü ikinci dönem ders seklinde verilecektir. Serbest etkinlik dersi için ayrılan dört saatlik dersin bir saatini `Van Şehir Kültürüne` ayıracağız. Üçüncü sınıf seviyesinde hazırlanan bu ders, üçüncü sınıftaki öğrencilere ders olarak verilecektir. Büyükşehir oluyoruz. Büyükşehir yaşamıyla ilgili bilgiler de bu kitapta olacak. Van`ın sosyal kültürel ve tarihi yapılarını ve büyük şahsiyetlerini ve turizm değerlerini her çocuğumuza anlatmak istiyoruz\" dedi.
Değerler erozyonuna karşı önlem
Değerler erozyonunun oluştuğu bir çağda önemli değerlere sahip olan bir toplum olduğumuzu belirten Kına, \"Bu değerlerimizi yaygınlaştırmak için çalışmalarımızı sürüyoruz. Vali yardımcılarıyla hazırlığını yaptığımız bu çalışmalar öğretmenlerimize, velilerimize ve öğrencilerimize yönelik olacak\" diye konuştu.
\"Eğitimde pozitif ayrımcılık için söz aldık\"
Bakanlık düzeyinde pozitif ayrımcılık konusunda yatırımların Van`a yönlendirilmesi noktasında söz aldıklarını aktaran Kına, \"Bu sene ilköğretim yatırım programı kapsamında 74 milyon 250 TL verilecek. Deprem süreci dışında değerlendirdiğimizde bu güne kadar verilen en büyük para olduğunu görüyoruz. Orta öğretim yatırımları içinde 73 milyon TL planladık. Bunların dışında Edremit ile Van arasında bir eğitim kampüsü çalışması yapacağız. Yedi ilde planlanan eğitim kampusunun biri de Van`da olacak. Belge bazında çalışma hazırladık şu an bakanlıkta değerlendiriliyor\" diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)