• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
HÜDA PAR "Türkiye'de Uzaktan Eğitim" panelinde eğitimde sorun ve çözümleri ele aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığı Eğitim Birimi tarafından düzenlenen panele konuşmacı olarak HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, Dr. Abdulkadir Turan, Pedagog Zühre Maden ve Psikolog Sümeyye Özbay katıldı.

Panelde, Türkiye'de devam eden eğitim sorunu, çözüm yolları, aile içi eğitim ve son dönemlerde gündemde tartışılmaya devam edilen uzaktan eğitim konuları ele alındı.

Pandemi sürecinin tüm alanlarda olduğu gibi eğitimde de olumsuzluklara sebep olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Dr. Abdulkadir Turan, yüz yüze yapılan eğitimin uzaktan yapılamayacağını, uzaktan sadece öğretim yapılabileceğini söyledi.

"Öğrencinin öğretmene ihtiyacı arttıkça eğitimin yüz yüze olma zorunluluğu da artıyor"

Turan, "Uzaktan eğitim dediğimiz normal bir vaka değildir. Esasında böyle bir eğitim de yoktur. Ama içerisinde bulunduğumuz koşullar gereği eğitim tamamen aksamasın, yok sayılmasın, öğrencileri tümüyle sistemin dışında kalmasın diye bir ara imkân olarak düşünmemiz gerekir. Öğrencinin öğretmene ihtiyacı arttıkça eğitimin yüz yüze olma zorunluluğu da artıyor. Buna karşılık oluşan zaruretle oluşturduğumuz uzaktan eğitim sistemi olması gereken yerini tutmuyor." dedi.

"Milli bir müfredat oluşturmak için kayda değer hiçbir çaba söz konusu değildir"

Türkiye'de zaten eğitimin kendisine has sorunları olduğunu ve bunların başında müfredatın geldiğini söyleyen Turan, "Bizim kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda geliştirdiğimiz bir müfredat yok. Biz dışarıdan bir müfredat almışız. Hâlihazırda yeni bir müfredat üretmek yerine dışarıdan 'acaba hangi ülke iyi bir müfredat üretiyor oradan alalım' diye sürekli bir arayış içerisindeyiz. Milli bir müfredat oluşturmak için kayda değer hiçbir çaba söz konusu değildir. Bu işin esasını bozuyor." diye konuştu.

"HÜDA PAR olarak yüz yüze eğitimin başlaması gerektiğini her fırsatta dile getirdik"

Batılılaşma süreciyle başlayan süreçten bu güne kadar eğitim sisteminin iki temel problemi olduğunu belirten HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, şöyle konuştu:

Bunlardan birisi eğitim diğeri sistemdir. Sistem bir türlü halkın değerlerine, inançlarına, kültürüne, tarihine, medeniyetine uygun değildir. Bu sistem mutlaka bir şekilde sorgulanması gerekir. Eğitim kavramının da bir şekilde içinin doldurulması gerekir. Burada önemli olan şu andaki zorunluktur. Uzaktan eğitim zorunlu hallerde bir öğretim yöntemidir. Bugün pandemi dolayısıyla mart ayından itibaren böyle bir öğretim başladı. Burada sorgulamamız gereken süreçte yaşanan problemler ve bundan sonra yüz yüze eğitimle ilgili yapılması gerekenlerdir. Biz HÜDA PAR olarak mart ayından bugüne kadar sürekli uzaktan eğitimle ilgili görüşlerimizi gerek haftalık gündem değerlendirmelerinde gerekse belirli zaman aralıklarında kamuoyu ile paylaştık. Sürekli olarak, 'uzaktan eğitim bir öğretim yöntemi olsa da pandemi ile ilgili riski en kısa zamanda en aza indirin ve yüz yüze eğitime geçiş sağlayın' dedik. Bu iki hafta içerisinde bunun adımları atıldı. Cumhurbaşkanının açıklamasından sonra Milli Eğitim Bakanı da yüz yüze eğitim ile ilgili alanın genişliğini ve süre içerisinde uygulanacak olan seyreltilmiş sistem hakkında açıklamalarda bulundu. Bu güzel bir gelişmedir. İnşallah bunun arkası gelir.

"Eğitim süreci evde başlamalı"

Eğitimde en çok rahatsızlık veren şeyin öğrencilerdeki seviye farklarının göz ardı edilerek herkese aynı eğitimin verildiğini ve aradaki farkı kapatmak adına bir adım atılmadığını vurgulayan Psikolog Zühre Maden, çocuğun temel eğitiminin evde başlaması, evde verilmesi gereken eğitimin öğretmene yüklenilmemesi gerektiğini söyledi.

Pandemi sürecinin aile kültürü açısından fırsata dönüştürebileceğini hatırlatan Maden, anne babaların kendilerini küçümsemeden çocuğun kendisini doğru ifade edebilmesi için evde sözlük okumaları, bununla cümle kurmayı öğretmesi gerektiğini ifade etti.

Uzaktan eğitimde yaşanan internet sorunu ve birkaç çocuklu ailelerin ders saatlerinin denk gelmesi sebebiyle sadece birisinin derse girebildiğini söyleyen Psikolog Sümeyye Özbay, bu durumun fırsat eşitsizliğine sebep olduğunu vurguladı.

"Öğrenciler süreçten kaygı duyuyor"

Uzaktan eğitim sürecinde hem büyükler hem de küçükler için 30 dakikalık 4-5 ders verildiğini belirten Özbay, ders sayısı ve süresinin küçük çocuklar için fazla büyükler için ise az geldiği yönünde çokça şikâyet duyduklarını hatırlatarak öğrencilerin süreçten kaygı duyduklarını söyledi.

Zoom üzerinden düzenlenen program, Rehber TV ve HÜDA PAR Youtube kanalında canlı olarak yayınlandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir