• DOLAR 35.392
  • EURO 36.514
  • ALTIN 2999.93
  • ...
Bilişim Vadisi'nde tasarım kümelenmesi açılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

EKONOMİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, video konferans yöntemiyle katıldığı, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ile İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen 13. İstanbul Moda Konferansının açılışında konuştu. Hazır giyim sektörünün tedarik stratejileri, sürdürülebilirliği ve dijitalleşmeye uyumu gibi alanlarda yeni fikirlerin tartışılacağı konferansa, bu sene ilk defa gençlerin de dahil olacağına dikkati çeken Varank, sektörün gelecek dönem yol haritasında, gençlerin bakış açısı ve enerjisinin de yönlendirici olacağını ifade etti.

16,5 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI

Hazır giyim sektörünün, her koşulda ekonomik değer oluşturmaya devam ettiğini belirten Varank, sektörün geçtiğimiz sene 16 buçuk milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini ifade etti.

EN BÜYÜK ALTINCI İHRACATÇI

Bakan Varank, imalat sanayi sektörleri arasında, en fazla net ihracatın hazır giyimde yapıldığını kaydederek, “Hazır giyim sektörümüz, 2019’da dünyanın en büyük altıncı ihracatçısı oldu. Bu ihracatın katma değeri de yüksek. Toplam ihracatımızın kilogram başına ortalama birim fiyatı 1.3 dolarken, hazır giyim sektöründe bu fiyat 13.2 dolar olarak gerçekleşti.” diye konuştu.

STRATEJİK ADIM

Bakanlık olarak stratejik bir adım atıldığını kaydeden Varank, “Bilişim Vadisi bünyesinde Tasarım Kümelenmesi kuracağız. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık, kasım ayında bu merkezin açılışını gerçekleştireceğiz. Bu kümede; tasarım stüdyoları, iş geliştirme merkezi, prototip üretim atölyesi, sergi alanı gibi yapılar kurarak, tasarımla sanayiyi güçlü etkileşime geçireceğiz.” şeklinde konuştu.

PROTOTİP ÜRETİM ATÖLYESİ

Varank, tasarım stüdyolarına, multi-disipliner becerileri olan profesyonel tasarımcıları çekmek istediklerini belirterek, “Tekstilden hazır giyime, akıllı teknolojilerden grafiksel ara yüz tasarımına kadar farklı alanlarda çözümler sunan kabiliyetleri sanayiyle buluşturacağız. İş geliştirme merkezinde, yeni mezun tasarımcılara işlerini olgunlaştırana kadar ev sahipliği yapacağız. Prototip üretim atölyemiz herkese hizmet verecek.” dedi. TGSD Başkanı Hadi Karasu, Covid-19 pandemisinin sektöre olan etkilerine değinerek, alınan önlemlerle istihdamın korunduğunu ve sanayinin korunduğunu dile getirdi. Karasu, bu süreçte destekleri olan herkese teşekkürlerini iletti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir