Pandemi sürecinde kitaplara olan ilgi arttı
Gaziantep’te Coronavirus (Covid-19) pandemisi döneminde evde geçirilen vakit, kitaplara olan ilgiyi de artırdı.
Coronavirus pandemisi nedeniyle sokağa çıkmayarak evde vakit geçiren vatandaşlar, bu zamanı kitap okuyarak değerlendiriyor. Pandemi döneminde evde kalan vatandaşların tercihinin kitap olmasından dolayı kitap satışları artarken kitapevi sahipleri, kitaplara olan ilgiden memnun kaldı.
Pandemi sürecinde vatandaşların evlere kapanmak zorunda kaldığını ifade eden kitapevi sahipleri, bu süreçte birçok kişinin zamanını kitap okuyarak geçirdiğini belirterek bu durumun da kitap satışlarına yansıdığına dikkat çekiyor.
Pandemi sürecinde evde kalan vatandaşların zaman geçirmek için tercihlerini kitap okumaktan yana kullandıklarını belirten Milli Gençlik Kitapevi sahibi Bilal Gümüş, kitap okumanın hem kişisel gelişim hem de kişinin kendisini iyi hissetmesi için uzmanlar tarafından önerilen bir faaliyet olduğunu belirtti.
Bu süreçte evdeki vakitlerini verimli geçirebilmek adına herkesin kendine göre bir yöntem bulmaya çalıştığına dikkat çeken Gümüş, vatandaşların pandemi sürecinde birçok yeni alışkanlık edindiğini ve bunlardan birinin de kitap okumak olduğunu ifade etti.
“Hiç kitap okumayan kişiler kitap okumaya başladı”
Özellikle pandemi sürecinde evde daha kaliteli zaman geçirmek isteyenlerin, tercihini kitaptan yana kullandığını ifade eden Gümüş, “İlk pandemi süreci olduğunda kitap okuma oranlarında, satışlarında yüzde 63 bir düşüş oldu. Mayıs ayında sürenin biraz uzun olması hesabıyla kitap okumalar artmaya başladı. Evde kalan vatandaşlar belki de hiç kitap okumayan kişiler kitap okumaya başladı. Evlerde de kitap okuma halkaları oluşturulmaya başlandı. Bana göre pandemi sürecinin en hayırlı işlerinden bir tanesi de toplumun bir iç muhasebeye dönmesiydi, bunu da okuma ile elde ettiler.” dedi.
“Pandemi döneminde online kitap satışları yüzde 100 arttı”
Pandemi döneminde evde kalınan süreçte online kitap satışlarının daha çok arttığına da dikkat çeken Gümüş, çocuk kitap satışlarının ise yüzde 120 arttığını belirterek, “Kitap satışları internet üzerinden daha çok oldu. Kitap satışları bu süreçte yüzde 60-70 oranında arttı. Özellikle de çocuk kitaplarında bu artış daha yüksek oldu. Bir önceki yıla göre çocuk kitaplarında yüzde 120 artış oldu.” ifadelerini kullandı.
“Okulların açılmasıyla kitap okuma oranları daha da artar”
Bu artışın son aylarda kısmen de olsa düştüğünü bildiren Gümüş, “Pandemi sürecinin uzun olması, sosyal ve ekonomik şartlardan dolayı kitap satışları biraz düştü. Şu an kitap satışları düşük. Bu düşüş okulların düzenli bir şekilde açılmamasından, televizyon ve internet üzerindeki uzaktan eğitimde kitap okumayı etkiliyor. Okulların açılmasıyla birlikte kitap okuma oranının yine artacağını düşünüyoruz. Öğretmenlerimiz öğrencilere okuma kitapları veriyorlar. Tabi ki de bu ister istemez kitap satışlarına yansıyor. Örneğin bir okulda 500 öğrenci varsa bu öğrencilere 500 kitap okutmak istiyorsak 500 kitap almalıyız. Tabi ki okul sürecinde bu sayı artıyor.” şeklinde konuştu.
“Toplumumuz kendisini geliştirmek için kitap okumalıdır”
Pandemi sürecinde kitaba olan ilginin artmasıyla toplumda okuma oranının ise gittikçe düştüğüne de dikkat çeken Gümüş, “Geçmişte ciddi anlamda kitap okuyan vatandaşlardan bu üç ay içerisinde eline kitap almayanlar da var. Temennimiz odur ki toplumumuz kendisini geliştirmek için kitap okur. Bu süreç çevremiz ve ailemiz için kitap okuma noktasında güzel bir fırsat olabilirdi.” dedi.
“Müslümanlar olarak kitaplara yönelmemiz lazım”
Coronavirus pandemisi nedeniyle evde kalan vatandaşların kitap okumaya yöneldiklerini ancak buna rağmen kitap okuma oranlarının istenilen seviyede olmadığını ve bu durumunda kitap satışlarını etkilediğini ifade eden Sahabe Kitapevi yetkilisi Bahattin Esen de şunları söyledi:
“Müslümanlar olarak bizim okumamız lazım. Çünkü Allah-u Teala'nın ve Peygamberimizin ilk emri ‘oku’ emridir. Biz okudukça hem ilmimiz artar hem de Allah'a karşı olan görevimizi yerine getirmiş oluruz ve Müslümanlar olarak bilinçleniriz. Çünkü insanlar okudukça bilinçlenir, okumayanlar geri kalır. Biz Müslümanlar olarak yurt dışından diğer ülkelerden daha fazla okumamız lazım, daha fazla kitap okuyup daha fazla bilinçlenmemiz lazım. Müslümanlar olarak kitaplara yönelmemiz lazım.” (İLKHA)