• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) salgını sonrası tespih piyasası da olumsuz yönde etkilendi.

Batman’da bir çayevinde kurulan tespih pazarında satışa sunulan tespihlerin alımında ciddi bir azalma görünüyor. Haftanın belirli bir günü bölge illerindeki tespih satıcı ve alıcılarının toplandığı çayevinde birbirinden farklı tespihler satışa sunuluyor. ‘Tespih Borsası’ olarak da adlandırılan ve tespihseverlerin uğradığı mekânda, 5 TL’den 20 bin liraya kadar tespih bulmak mümkün.

 

Tespih satıcıları, İLKHA muhabirine, pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıllara oranla tespih satışının büyük oranda düştüğünü belirttiler. Her sektör gibi kendilerinin de salgından etkilendiğini ifade eden tespih satıcıları, tespihlere talebin eskiye nazaran azaldığını kaydettiler.

“Bazen haftada bir tespih satmıyoruz”

Yine de tespih meraklılarının tespih almaya geldiğini dile getiren tespih satıcısı Salih Aksu, “Her hafta burada tespih pazarı kuruluyor. Tespih fiyatları 10 liradan başlıyor 20 bin liraya kadar çıkıyor. Buraya teşbih koleksiyoncuları ve meraklılar gelip alıyor. Herkes kendi kısmetini kazanıyor. Bazen haftada bir tespih satmıyoruz. Bazen de günde 10 tespih sattığımız oluyor. Tespih meraklısı çok var. Bunların arasında askeri, memuru, kaymakamı, koleksiyoncusu, hatta valiler bile var. Tespih meraklısı her kesimden var. Bazı müşterilerimiz bir, bazıları ise 10 veya 20 tespih alıyor.” dedi.

“Tespih hastası olanlar var”

Yaklaşık 20 yıldır tespih işiyle uğraştığını aktaran bir diğer tespih satıcısı Ramazan Demir, “Elimizde her insanın zevkine ve isteğine göre tespih bulunuyor. Damla, kehribar, bağ, sıkma, işleme, Erzurum gibi çok sayıda tespih çeşidi var. Tespihlerimiz her hafta gelip satıyoruz. Dışardan millette geliyor. Adana, Şanlıurfa, İstanbul’dan, her yerden gelen var. Tespih hastası olanlar var. Koleksiyoncular, alıp satanlar var. Bizlerde toptan satıyoruz. 600 bin liralık tespih satıldığını dahi gördüm. Bazı tespihlerin üzerinde işçiler 3-4 ay çalışıyor. Fiyatlar tespihlere göre değişiyor.” diye konuştu.

“Bu sıralar tespihe ilgi biraz düşük”

Tespihin bir sektör haline geldiğini vurgulayan Mehmet Şerif Altacı ise şunları söyledi: “18 yıldır bu işi yapıyorum. Türkiye genelinde geziyorum. Türkiye genelinde tespihe ilgi var. Hem Türkiye’de hem de bazı Ortadoğu ülkesinde tespih işi de artık bir sektör haline geldi. Salgından dolayı bu sıralar tespihe ilgi biraz düşük. İnsanlar daha temkinli yaklaşıyor. Birde doların yükselmesi de etkiledi. Tespih fiyatları değişiyor. 200 yıllık Osmanlı tespihleri var. Bunlar biraz eski olduğu için piyasada az sayıda bulunmaktadır.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız