• DOLAR 32.444
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2445.013
  • ...
Kapitalist sistem dünyayı borç batağına sapladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Hasan Işık – Haberyorum 

İki gün önce Dünya Bankası Başkanı David Malpass, koronavirüs salgınının en fakir ülkelerde bir borç krizini tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Malpass’ın biraz sonra ayrıntılı olarak okuyacağınız açıklamalarını ilk duyunca bu “masum ve yardımsever” kurumun ne kadar samimi uyarılar ile dünyanın dikkatini çekmek istediğini zannedebilirsiniz.

Fakat gelin görün ki madalyonun bir de diğer bir yüzü var ki karanlık mı karanlık, kapitalist mi kapitalist…

DÜNYA BANKASI

Bankası II. Dünya Savaşı’nın ardından 1945 yılında uluslararası Yeniden Yapılanma Ve Kalkınma Bankası adıyla kurulmuştur.

Dünya Bankası genel merkezi Washington, DC / ABD’dir. Dünya Bankası az gelişmiş, gelişmekte ve yoksul ülkelere maddi ve kültürel açıdan gelişmeleri için kredi sağlayan bir kuruluş olarak bilinmektedir.

Bankanın temel amacının ise dünyadaki yoksulluğu azaltmak olduğu iddia edilmektedir. Dünya Bankasına üye 188 ülke vardır.

Dünya Bankası’nın bir de ikiz kardeşi var ki bir ülkenin Dünya Bankası’na üye olabilmesi için önce ona üye olması lazım. O da Uluslararası Para Fonu’dur (IMF). IMF’de oldukça yardımsever bir hayır kuruluşu; ekonomik durumu kötü olan ülkelere borç para vererek “destek” oluyor. Borç para alan ülke sonradan IMF’ye borcunu ödüyor(ödeyebilirse tabii…).

Bu ikiz kardeşlerden IMF biraz daha etli ülkelerin sütünü sağarken, Dünya Bankası ise yoksullukla mücadele bayrağı altında fakir olarak bilinen ülkelere dadanmaktadır.

İkiz kardeşlerin merkezi bildiğiniz gibi ABD. Yani kapitalizmin merkezi… Dolayısıyla bu kardeşlerin kapitalizmin çocukları olduğunu söylemekte bir sakınca yok sanırım. Şimdi Dünya Bankası Başkanı David Malpass’ın açıklamalarını ayrıntılı olarak görelim:

DÜNYA BANKASI'NDAN BORÇ KRİZİ UYARISI

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, koronavirüs salgınının en fakir ülkelerde bir borç krizini tetikleyebileceği uyarısında bulunarak, "Bazı ülkelerin aldıkları borcu ödeyemedikleri aşikardır. Bu nedenle borç seviyesini de düşürmeliyiz. Buna borç erteleme veya iptali denebilir. Yatırımcılar, borç iptalini de içerebilecek bir tür hafifletme sağlamaya hazır olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Malpass, 1990'lı yıllarda yüksek borçlu ülkeler için oluşturulan "Ağır Borç Yükü Altında Bulunan Yoksul Ülkelerin Borçlarını Hafifletme Girişimi" çerçevesinde de benzer adımlar atıldığını hatırlattı.

150 MİLYON YENİ YOKSUL

Koronavirüsün yoksulluğa karşı elde edilen bazı başarıları baltaladığını belirten Malpass, dünyada gelecek yıla kadar 150 milyon kişinin yeniden yoksulluk sınırının altına düşebileceği uyarısında bulundu.

Malpass, salgının dünyanın her köşesinde geçim kaynaklarını etkilediğine işaret ederek, aşırı yoksulluğu sona erdirme, medyan geliri artırma ve refah yaratma konusunda dünya çapında gösterilen çabalarda benzeri görülmemiş bir gerilemeye neden olduğunu anlattı.

Salgın ve küresel resesyonun dünya nüfusunun yüzde 1,4'ünden fazlasını aşırı yoksulluğa itebileceğine dikkati çeken Malpass, ekonomik gerilemenin daha geniş ve derin olduğunu dile getirdi.

KAPİTALİZMİN İKİZ ÇOCUKLARI

Dünyanın varsa sütünü yoksa kanını emen kapitalizmin bu ikiz çocuklarının, dünyada hangi ülkeyi yoksulluktan kurtardığı ve hangi ülkeyi yatırımları ile gelişmiş ülkeler seviyesine çıkardığı henüz bilinmiyor.

Vahşi kapitalizmin bu faiz ve para azgını iki kurumu sırt sırta vererek sözde hem ülke ekonomilerine destek oluyorlar hem de onların kalkınmalarına destek oluyorlar.

Fakat bu sayfada ayrıntılarına sayfa boyutlarını aşacağı endişesi ile giremediğimiz bu ikilinin faaliyetleri şeytanın finansal faaliyetlerinden başka bir şey değildir.

Ve onlar dünyayı sihirlemek ve yaptıkları zulümleri “destek” pelerini altında saklamak amacıyla her zaman bir günah keçisi bulup dünyanın gözleri önüne koyarlar.

Şimdiki günah keçisi de “salgın”. Malpass’ın uyarılarını okuyan sanki salgından önce her şey bu iki azılı kurum sayesinde güllük gülistanlıkmış gibi zannedebilir.

Evet, Malpass salgının olumsuz etkileri noktasında haklı gibi görünse de bu borç batağının asıl sorumlusu salgın değil, merkezi ABD olan kapitalizmdir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir