• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Malatya’da Covid-19 yoğun bakımdaki doluluk oranının yüzde 69 olduğu belirtildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya’da Coronavirus (Covid-19) salgını ve yapılan çalışmalar ile ilgili yazılı açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, pandeminin başlarında 24-36 saati bulan numune alınması ile sonuç vermesi arasındaki sürenin şu anda yaklaşık 10 saate kadar gerilediğini ve her gün 2 binin üzerinde numune alındığını belirterek bugüne kadar toplam 180 bine yakın numuneye çalışıldığına dikkati çekti.

“Son günlerde yeni pozitif vaka sayılarındaki yükselen eğilim, daha sabit bir çizgi halini aldı”

Tüm yurtta olduğu gibi Coronavirus hastalığı ile mücadele çalışmalarının Malatya’da da tüm hızıyla devam ettiğini aktaran Bentli, “İçinde bulunduğumuz yeni normalleşme sürecinde, düğünler, taziyeler, asker uğurlamaları gibi toplu etkinlikler vatandaşlarımızın maske ve mesafe kurallarında gevşeme göstermesi gibi nedenlerle vaka sayılarında artışı yaşadık.

Son günlerde yeni pozitif vaka sayılarındaki yükselen eğilim, daha sabit bir çizgi halini aldı. Toplu etkinliklerin azalması, maske ve mesafe duyarlılığının artması bu durağanlığı sağlasa da grafikte aşağı doğru düşüşü görmemiz için daha fazla hassasiyet göstermemiz gerektiği açık.” diye kaydetti.

“İlimizde her gün 2 binin üzerinde numune alınmaktadır. Bugüne kadar toplam 180 bine yakın numuneye çalışılmıştır”

Bakanlığın hazırladığı rehber doğrultusunda ildeki sağlık kurumlarından düzenli olarak Covid-19 numunesinin alındığını sözlerine ekleyen Bentli, “Hekimlerimiz numune alınacak kişileri belirlerken Bilim Kurulunun önerileri ve Bakanlığımızın talimatlarını göz önünde bulundurarak hareket etmektedir. Pandeminin başından beri İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesindeki Mikrobiyoloji Laboratuvarında çalışılan numuneler, artık Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Covid laboratuvarında da çalışılmaktadır.

Önümüzdeki hafta içinde Bakanlığımız tarafından ilimize tahsis edilen 2. PCR cihazı da geldiğinde daha hızlı sonuç verilebilecektir. Pandeminin başlarında 24-36 saati bulan numune alınması ile sonuç verilmesi arasındaki süre, şu anda yaklaşık 10 saate kadar gerilemiştir. İlimizde her gün 2 binin üzerinde numune alınmaktadır. Bugüne kadar toplam 180 bine yakın numune çalışılmıştır.” ifadesini kullandı.

“İl genelinde toplam 200 filyasyon ekibi oluşturuldu”

Sonucu pozitif çıkan hastalarımızın evlerine ilaçlarını götürmek, temaslılarından numune alınmasını sağlamak ve hastanede yatması gerekenlerin sevk edilmesini planlamak için il genelinde toplam 200 filyasyon ekibi oluşturulduğunu belirten Bentli, “Valilik Makamınca kurumumuza tahsis edilen araçlarla birlikte toplam 92 araçla günde ortalama 80 ekiple filyasyon çalışmalarını yürütmekteyiz. Bugüne kadar 62.400 civarında temaslı vatandaşımız tespit edilerek evlerinde takip edilmiştir. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığınca kurumumuza tahsis edilen araçlarla hastaneden taburcu olup evlerine gitmesi gereken hastalarımızı izolasyon kurallarına uyarak evlerine götürüyoruz.” dedi.

Coronavirus salgını öncesinde il genelindeki 35 adet 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ile günlük ortalama 200 vakanın görüldüğünü hatırlatan Bentli, Pandemi ile beraber günlük vaka sayısının 450 civarına ulaştığını kaydetti.

3 ambulansı sadece Coronavirus hastaları için ayırdıklarını kaydeden Bentli, “Ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığı Turgut Özal Üniversitesi Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Malatya Büyükşehir Belediyesinin tahsis ettiği yaklaşık 10 araçla, genel durumu iyi, bilinen pozitif hastaların eve nakillerini sağlıyoruz.18 tanesi il merkezinde, 17 tanesi ilçelerde bulunan 112 İstasyonumuz ile Coronavirus dışındaki vakaları da gecikmeksizin taşıyabilmek için mücadele ediyoruz.” dedi.

“Covid yoğun bakımlardaki doluluk oranımız yüzde 69,2”

İldeki kamu hastanelerinde bulunan toplam 144 yoğun bakım yatağından 114 tanesini Covid-19 hastaları için kullanmak üzere planladıklarını söyleyen Bentli, şöyle devam etti:

“Geri kalan 30 yatağımızı Covid dışı nedenlerle yoğun bakım ihtiyacı olan hastalar için kullanıyoruz. Covid yoğun bakımlardaki doluluk oranımız yüzde 69,2 iken Covid dışı yoğun bakımlardaki yatak doluluk oranımız yüzde 40 ’dır. Kamu hastanelerindeki yoğun bakım ünitelerinde 77 hekimimiz görev yapmaktadır. Turgut Özal Tıp Merkezindeki Covid hastaları için ayrılmış toplam 45 yoğun bakım yatağındaki doluluk oranları yüzde 82 civarındadır. Salgın bu haliyle kontrol edilebilir özellikte devam etmektedir."

Bentli, son olarak şunları söyledi: “Ne zaman sonlanacağı belli olmayan salgın sürecinin vatandaşlarımızın sabrı ve tedbirlere uyması ile sonlanacağını biliyoruz. Günlük vaka sayılarının stabil hale geldiği bugünlerde maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet etmeye devam edersek salgının bulaş zincirini kırar ve daha fazla kişinin hasta olmasını önlemiş oluruz.

Ayrıca önümüzdeki günlerde influenza vakalarında da artış olması beklenmesine rağmen aynı kurallarla bu vakalarında geçen yıllara göre daha az olacağını öngörüyoruz. Sağlık çalışanları aylardır ailelerinden, evlatlarından uzakta, kendi çocuklarının bile yaklaşmaya korktuğu hastalar için fedakârca mücadelesini sürdürmektedir.

Vatandaşlarımızın da sağlık çalışanlarına her konuda destek olmalarını, anlayış göstermelerini bekliyoruz. Hep birlikte ortak mücadele ile bu salgını bitireceğimize inanıyor, sağlıklı günler diliyorum.” (İLKHA)                                            

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir