• DOLAR 32.58
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2459.867
  • ...
“Suriye'de Kürt sorunu patlak verebilir!”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yusuf Can – Haber Yorum

Bir nevi ABD’nin ve Jeffrey’in garantörlüğünde “Kürt Yüksek Konseyi” oluşturulmuş ve Jeffrey bu oluşuma çok önemli sözler vermişti.
Verilen sözler arasında bulunan önemli birkaç başlık kısaca şu şekilde idi;
1-Kuzey Suriye’de (Rojava’da) Kürt Özerk Yapısı
2-Bu yapıya MALİ ve SİYASİ destek
3-Bu yapının İDARİ yapısını oluşturacak eğitmen desteği
4-Bu yapının Kuzey Irak Kürdistanı ile olan ilişkilerini geliştirerek aradaki sınırları sembolik hale getirme…
Sonuçta bu anlaşma imzalandı ve birkaç gün sonra Türkiye’de 6-8 Ekim’le hesaplaşma adıyla HDP’ye (yani siyasi kanadına) büyük bir operasyon başlatıldı.
Her ne kadar bu operasyon 6-8 Ekimin gerçek failleri için yapıldı dense de açıkçası;
a)J. Jeffrey’in imzalattığı anlaşma
b)Jeffrey’in anlaşmayı imzalattıktan sonra “Bir daha Türkiye size karışamayacak!” şeklindeki sözü bu operasyonda çok etkili olmuştur.
Bununla da yetinmeyen Türkiye, Cumhurbaşkanı’nın ağzından tepkisini dile getirerek “Kuzey Suriye’de bir terör koridoruna izin vermeyeceklerini” defaatle belirtmiş en son iki gün önce “Siz buna dur demezseniz biz durdururuz!” diyerek yeni hedefin Kuzey Suriye olacağı imasında bulunmuştu.
Şimdi de Rusya Dış İşleri Bakanı Lavrov’da K. Suriye konusunda çarpıcı bir uyarı geldi.
Bir ülkenin toprak bütünlüğüne müdahale etmenin uluslararası hukuk ihlali olduğunu söyleyen Lavrov, "Amerikalılar, Kürt özerkliğini destekliyor. Bu durumda mesele sadece Suriye’yle ilgili değil, Kürt sorunu ile ilgilidir, Kürt sorunu bugünleri arattıracak kadar ciddi bir patlak verebilir" diye konuştu.

Tabii bunları söyleyen Lavrov, Rusya’nın daha birkaç gün önce Haseki bölgesine bir düzineye yakın nakliye uçağıyla silah ve mühimmat indirdiği konusunda herhangi bir yorum yapmamakta.

Bir yandan ABD diğer yandan Rusya, adeta Kuzey Suriye’ye silah ve cephane yığmaktalar. Elbette ki bu lojistiği birbirlerine karşı yapmıyorlar. İki taraf da PYD/PKK’yi kollayıp güçlendirerek ilerisi için hazırlık yapıyor.

Şimdi tüm söylemleri yan yana getirip ufukta neyin göründüğüne bakmak gerekir.

Anlaşılan o ki;

-Türkiye yakın bir zamanda(Azerbaycan-Ermenistan arasında sular durulduktan sonra) Kuzey Suriye’ye yeni bir operasyon yapma hazırlığında

-ABD başta olmak üzere AB, Rusya, Suudi, BAE ve diğer bölge ülkeleri bu defa Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye girmemesi için ellerinden geleni yapacaklardır.

 -Kuzey Suriye’de ABD planlarının uygulanması halinde Lavrov’un dediği gibi Kürt Sorunu’nda bir patlama meydana gelebilir mi? Sorusuna;

Suriye bağlamında evet ancak diğer Kürdistani bölgelerde büyük çaplı olayların gerçekleşemeyeceğini, yaşanan tecrübeler ışığında söylemek mümkün!

Bu haberler de ilginizi çekebilir