Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime: Selahaddin daima istişare ediyordu
Mescid-i Aksa İmam Hatibi olan Şeyh İkrime Sabri, HÜDA PAR'ın, uluslararası "2’nci Selahaddin-i Eyyubi Sempozyumunda yaptığı konuşmada, Selahaddin Eyyubi'nin hayatından birçok örneğin alınabileceğini belirtti.
Mescid-i Aksa İmam Hatibi olan Şeyh İkrime Sabri, HÜDA PAR'ın, uluslararası "2’nci Selahaddin-i Eyyubi Sempozyumunda konuştu.
Bu toplantının İslam ümmetinin zaferini müjdelediğini söyleyen Sabri, "Bu zafer bize şu umudu vermektedir ki; şu an karşılaştığımız durumlar ister Filistin'de ister diğer yerlerde bize Fransızların ve Avrupa ülkelerinin haçlı saldırılarını hatırlatıyor. O dönem de Arap ülkeleri birleşmiş, birlik oluşturup Fransızlarla el sıkışmışlardı. Bu tarihi manzarayı biz şu anda günümüzde de görmekteyiz." dedi.
Şeyh İkrime: "Allah'ın izniyle kazanma umudu taşıyoruz. Selahaddin'in hayatından birçok ders çıkarabiliriz. Gerek ahlaki, gerek manevi açıdan… Askerleri gece namazına, Kur'an okumaya teşvik ediyordu. Gece çıkıp askerlerin arasında geziyor, çadırlarını yokluyordu. Kur'an sesi gelmeyen çadır görünce 'işte hezimetin sebebi bu' diyordu. Gece namazı kılmanın önemini belirtmiş oluyordu. Kendisi Müslümanları birleştirmiş, aralarındaki yapmacık ihtilafları bitirmiş, vahdeti sağlamıştır. Çünkü birlik kuvvet, kuvvet birliktir. Selahaddin-i Eyyubi daima istişare ediyordu. Etrafındakilerle ve alimlerle. Etrafındakiler salih insanlardı. Çünkü salih idarecinin danıştıkları da salih olur. Kötü insanların danışmanları da kötü olur." dedi.
Selahaddin'in en çok danıştığı kişini Kadı Fadıl olduğunu aktaran Sabri, "O Selahaddin'in sağ koluydu. Selahattin onunla ilgili çok etkileyici sözler söylemiştir. 'Biz zafere ulaşamadık. Ancak Kadı Fazıl'ın yardımıyla kazandık' diyordu." ifadelerini kullandı.
Selahaddin Eyyubi'nin kullandığı strateji sonucu zaferi elde ettiğini vurgulayan Şeyh ikrime, "Programsız, plansız değildi. Selahaddin'in programını da Zengi ailesi yaptı. Nurettin Zengi'nin bir minber hazırlandığı ve bunu Halep'e bıraktığı bilinmektedir. Bu minber yıllarca Halep'te kaldı. Ta ki Selahaddin onu Kudüs'e getirdi. O minber Selahaddin minberi diye bilinir. Onu yaptıran Zengi ailesidir. Ümmetin yeniden ayaklanması, ruhlanması ve umudun yeşermesi için bu olaylardan örnekler çıkarmak lazımdır." diye konuştu. (İLKHA)