Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 9 ayda 191 ülkeye ihracat yapıldı
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 2020 yılı ocak-eylül dönemi ihracat rakamlarını değerlendirdi.
2020 yılının ilk 9 aylık sürecinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden toplam 191 ülkeye 898 milyon 817 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirten Kileci, Gaziantep’ten toplam 762 milyon 86 bin dolarlık ihracata imza atıldığını ifade etti.
Bu rakamlarla Gaziantep’in tüm zamanların en yüksek aylık ihracatına ve bölgenin de en yüksek eylül ayı ihracatına ulaştığını söyleyen Kileci, 2020 yılının 9 aylık döneminde Gaziantep’ten toplam 5 milyar 539 milyon 822 bin dolarlık ihracat yapıldığına dikkat çekti.
“Bölgemiz pandeminin sebep olduğu olumsuz ekonomik atmosferden başarıyla çıkmıştır”
Kileci, “Eylül 2020 ihracat verileri gösteriyor ki bölgemiz pandeminin sebep olduğu olumsuz ekonomik atmosferden başarıyla çıkmıştır. Geçtiğimiz aylarda ifade ettiğimiz gibi temmuz, ağustos ve eylül ayları salgınla verdiğimiz ekonomik mücadelede kritik bir önemdeydi. Rakamlar gösteriyor ki Güneydoğu Anadolu Bölgesi bu zor dönemden güçlenerek çıkmıştır. Eylül ayında Gaziantep tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını, bölgemiz ise tüm zamanların en yüksek eylül ayı ihracatını gerçekleştirmiştir. İhracat gerçekleştirilen ülke sayısı bakımından hem bölge hem de Gaziantep tüm zamanlarda en yüksek ayına ulaşmıştır. Birliklerimizden 98 firma bu zor koşullarda ilk defa ihracat yapmıştır. Geçtiğimiz ay ihracat aktif olarak ihracat gerçekleştiren ihracatçı sayısı bakımından da hem bölgemiz hem de Gaziantep tüm zamanların en yüksek ayına ulaşmıştır. Bölgemizin en büyük gücü olan ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum.” dedi.
İhracatta hızlı toparlanmanın devam ettiğini belirten Kileci, 2020 yılsonu hedeflerine ulaşmak için tüm sektör ihracatçılarının var güçleriyle çalışmaya devam ettiğini belirtti.
“Pandemi ile birlikte nihai ürün ihracatında çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir”
Son yıllarda önemi giderek artan teknik tekstil konusuna değinen Kileci, “Pandemiyle birlikte ihtiyaç duyduğumuz maske ve kişisel koruyucu ekipmanlar bizlere tekstilin teknik yönünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu süreçte özellikle bölgemiz illerinden Gaziantep teknik tekstildeki yetkinliğini kanıtlamış gerek kumaş gerek nihai ürün anlamında üretim gerçekleştirerek Türkiye genelinde vatandaşlara maske ve kişisel koruyucu ekipman sağlanması noktasında çok ciddi katkıları olmuştur. Kumaş konusunda Türkiye sadece iç pazarda değil ihracat noktasında da dünyada kendine yeten iki ülkeden biridir. Özellikle pandemi ile birlikte nihai ürün ihracatında çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir ve bu büyüyerek devam edecektir. Teknik tekstil ve ondan mamul ürünler noktasında halihazırda söz sahibi olan Gaziantep ve bölgemizin, bu konuda dünyadaki önemli üretim merkezlerinden biri olmaya aday olduğu aşikârdır. Bizler maske ve koruyucu ekipman kumaşı tedariği sırasında kumaş üreticisi firmalarımızı organize ederken bu potansiyele yakinen şahit olduk. Bu anlamda teknik tekstilin çok daha geniş bir faaliyet sahası olduğunun farkında olarak bu alanın daha da geliştirilmesi ve bölge potansiyelinin açığa çıkarılması için çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.
Gaziantep’ten geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,3’lük artışla 762 milyon 86 bin dolarlık ihracata imza atıldığını, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden yüzde 11,7’lik artışla 898 milyon 817 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğine dikkat çeken Kileci, 2020’nin ilk 9 aylık döneminde ise Gaziantep’ten yüzde 0,9’luk bir artışla 5 milyar 539 milyon 822 bin dolar, bölgeden ise yüzde 1,5’lik azalışla 6 milyar 438 milyon 604 bin dolarlık ihracat kayda alındığını ifade etti.
“Gaziantep üretim ve ihracattaki başarısını sahip olduğu sanayi tesisleri, ürün ve pazar çeşitliliğine borçludur”
Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) tarafından düzenlenen “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı Prestij Kitabı Basın Tanıtım Toplantısı” hakkında da konuşan Kileci, “Gaziantep’ten 70, Kahramanmaraş’tan 9 ve Mardin’den 5 olmak üzere bölgemizden listeye toplam 84 firma girmiştir. Ayrıca Gaziantep firma sayısı ile ilk bin listesinde yer alan üçüncü şehir olmuştur. Gaziantep üretim ve ihracattaki bu başarısını sahip olduğu sanayi tesisleri, ürün ve pazar çeşitliliğine borçludur. Listeye girerek bizleri gururlandıran ihracatçı firmalarımızı gönülden tebrik ediyorum.” diye konuştu.
“En fazla ihracat Ortadoğu ülkelerine yapıldı”
Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 40,8 payla ilk sırada yer aldığını ifade eden Kileci, AB ülkelerinin yüzde 19,6 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin de yüzde 15,2 payla üçüncü sırada yer aldığını belirterek, şunları söyledi:
“Eylül ayında ihracat gerçekleştirilen ülke sayısı bakımından hem Gaziantep hem de GAİB tüm zamanların en yüksek ayına ulaşmıştır. Bu ülkelerden Irak, ABD, İngiltere, Suriye, Suudi Arabistan, Almanya, İtalya, Libya, ve İran bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca makine halıları, pastacılık ürünleri, kumaşlar, plastikler ve mamulleri, iplikler, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, ağaç ve orman ürünleri, dış giyim ile demir ve çelik mamülleri bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.”
Kileci, eylül ayında Mardin'den 90,6 milyon dolar, Kahramanmaraş'tan 78,6 milyon dolar, Malatya'dan 28,4 milyon dolar, Diyarbakır'dan 16 milyon dolar, Şanlıurfa'dan 10,5 milyon dolar, Adıyaman'dan 10,1 milyon dolar, Kilis'ten 5 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.
“TEKNOFEST 2020’yi Gaziantep’te yapmanın gururunu yaşadık”
Gaziantep’te bu yıl 3’ncüsü gerçekleştirilen TEKNOFEST’e de değinen Kileci, “Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük teknoloji festivallerinden birinin, TEKNOFEST 2020’yi Gaziantep’te yapmanın gururunu yaşadık. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen festivale 100 binin üzerinde rekor proje başvurusu oldu. Gazi şehrimizde projeleri ile yarışan gençlerimiz, ülkemizin geleceği adına milli savunma, teknoloji ve sanayimiz adına bizleri umutlandırdılar. Böyle güzel işlerin yapılması teknolojinin önemini her fırsatta vurgulayan bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Bu vesileyle festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan “Yeni Ekonomi Programı” hakkında da değerlendirmede bulunan Kileci, şunları söyledi:
“Bakanlığımızın açıkladığı ‘Yeni Ekonomi Programı’ ile yeni normale yeni bir adım atıyoruz. Programda ihracata ve istihdama yoğunlaşılacağı, e-ihracatın artırılması yönünde politikalar izleneceği, kaynakların eğitim, AR-GE ve yeni OSB yatırım alanlarına kanalize edileceği belirtiliyor. Bu ve daha birçok önemli adım ihracatımıza yapacağı katkı bakımından bizlere umut verdi. Ülke ve bölge ekonomimize hayırlı olmasını diliyor, çalışmada emeği olan herkese teşekkür ediyorum.”
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi: “Gaziantep üretiyor, Türkiye büyüyor”
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de salgının da etkisiyle uluslararası pazarda yaşanan olumsuzluklara rağmen Gaziantep’in büyük bir başarıya imza atarak, eylül ayında aylık bazda tüm zamanların en yüksek ihracat rakamına ulaştığını, en fazla ihracat yapan 10 il arasında ocak-eylül dönemine göre ihracatını artıran tek ilin Gaziantep olduğunu ve eylül ayı itibariyle Gaziantep’in ihracatta 5’nci sırada yer aldığını söyledi.
Türkiye’nin eylül ayı ihracatının da yüzde 4,8'lik artışla 16 milyar 13 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ve ihracatta bir önceki aya göre yüzde 28,5 artışla bugüne kadarki en yüksek eylül ayı ihracat rakamına ulaşıldığını ifade eden Ünverdi, bu rakamların ülkemiz için büyük bir moral olduğunu belirtti.
Eylül ayında Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) elektrik tüketiminin 487 milyon 209 bin kilovat olarak gerçekleştiğini dile getiren Ünverdi, “Geçen yılın ayını dönemine göre yüzde 12,4 artışla rekor kırdık. Sanayicilerimiz, ihracatçılarımız, çalışanlarımız bu zor dönemde adeta destan yazıyor.” dedi.
Sanayi kenti Gaziantep’in her koşulda üretmeye ve başarılarına yenilerini eklemeye devam ettiğini ifade eden Ünverdi, “Bizim derdimiz, sevdamız Türkiye. Bu aşkla çalışıyor, büyük hedefler peşinde koşuyoruz. ‘Gaziantep üretiyor, Türkiye büyüyor’ diye gururla söylüyoruz. Bunu bize rakamlar anlatıyor. Gaziantep bulunduğu coğrafyanın can damarıdır. Üretim, ihracat, istihdam, lojistik, sağlık ve turizm potansiyeli ile Türkiye’nin en önemli ana üslerinden birisidir. Anadolu’nun dinamosu bölgenin kalesidir. Bu salgın döneminde moralimizi bozmadan kentimiz ve ülkemizin gelişmesi için çalışmaya ve gayret göstermeye devam ettik, ediyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte de salgının sona erip hayatın normale dönmesiyle daha güzel günlere hep birlikte ulaşacağız.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım: “Bu rakamlar tesadüf değil”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.5’lik bir artış yakaladıklarını ve bu tarihi rekorla geleceğe umutla baktıklarını belirtti.
Gaziantep’in eylül ayı itibarıyla 5 milyar 539 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaştığını, pandemi sebebiyle yaşanan daralmada da makasın tamamen kapandığını vurgulayan Yıldırım, en fazla ihracat gerçekleştiren iller arasında da 5’ncilik konumunu koruduklarını ifade etti.
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesindeki rekor eylül ayı elektrik tüketiminin de bugünün habercisi olduğunu da söyleyen Yıldırım, “Bu rekor tüketim, rekor ihracatın da aslında habercisiydi. Üyelerimiz, fabrikalarımız, ihracatçılarımız azimle çalışıp üretiyor. Bu rakamlar tesadüf değil. Gazianteplinin hiçbir başarısı tesadüf değildir. Ardında alın teri, eşsiz emek ve vatan aşkıyla çalışma azmi vardır. Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesiyle, bitmek bilmeyen yatırım sevdasıyla her ne olursa olsun bizler ülkemiz için değer üretmeye devam edeceğiz.” diye konuştu. (İLKHA)