• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), kestane şekeri, cevizli lokum, cantık ve tahinli pidenin ardından Bursa Döner Kebabı ve süt helvası için de Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret tescili başvurusu gerçekleştirdi. Söz konusu ürünlerin standartlarının doğru bir şekilde belirlenmesi için kentteki en eski ve köklü üreticiler ziyaret edilerek, ürünlerin tarihi ve yapılışları hakkında bilgi toplandı.

200 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünya genelinde coğrafi işaret tescilli yaklaşık 10 bin ürün bulunduğunu söyledi. Coğrafi işaretin, dünyada 200 milyar dolar, Avrupa'da ise 60 milyar Euro civarında bir pazarı mevcut olduğunu kaydeden Başkan Burkay, “Avrupa'daki ülkeler 100 yılı aşkın bir süredir bunu yöresel kalkınma sistemi olarak uyguluyor. Yörenin özel bir ürününe olan talebi koruma altına alarak sayede oluşacak ekonomik refahı bölgeye aktarıyorlar. Bursamız da coğrafi yapısı, tarım üretimi, tarihi ve kültürel çeşitliliği ile geleneksel ve yerel ürünler bakımından Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri. Oda olarak sahip olduğumuz değerleri en iyi şekilde muhafaza ederek gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz.” dedi.

BAŞVURU YAPILAN ÜRÜN SAYISI 6’YA ÇIKIYOR

Bursa’nın coğrafi yapısı, tarım üretimi, tarihi ve kültürel çeşitliliği ile geleneksel ve yerel ürünler bakımından Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Bursa’nın sahip olduğu değerleri en iyi şekilde muhafaza ederek gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Burkay, “Bu doğrultuda şehrimize özgü geleneksel ve yöresel ürünlere coğrafi işaret tescili almak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bursa Döner Kebabı ve süt helvası için de Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurumuzu gerçekleştirdik. Böylece başvuruda bulunduğumuz ürün sayısı 6’ya yükseldi. Önümüzdeki günlerde ilk olarak kestane şekerinde sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. Coğrafi işaret tesciliyle Bursa’ya özgü ürünleri koruma altına almaya devam edeceğiz. ” dedi.

COĞRAFİ İŞARETLER KATMA DEĞERİ ARTIRIYOR

Coğrafi işaret tescil belgesi ile ürünlerin Bursa ekonomisine katkılarının da artacağını ifade eden Başkan Burkay, coğrafi işaretin ürünlerin sahip olduğu katma değeri yükselttiğine dikkati çekti. Coğrafi işaret tescilli ürünlerin yurt dışı satışında muadillerine göre yaklaşık 2 kat daha pahalıya satıldığını ifade eden Başkan Burkay, “Coğrafi işaret tescili ile hem Bursa’ya özgü ürünlerin katma değeri hem de üreticilerin gelirleri artacak. Odamız İş Geliştirme Birimi de aynı zamanda Türkpatent bilgi ve doküman birimi olarak hizmet vermektedir. Bursa’daki ürünlerin tescillenmesi için önümüzdeki dönemde de çalışmalara devam edeceğiz.” dedi. Kentin şimdiye kadar coğrafi işaret tescili alan ürünleri ise Bursa Bıçağı, Bursa İpeği, Bursa Siyah İnciri, Bursa Şeftalisi, Gemlik Atı, Gemlik Zeytini, Gürsu Deveci Armudu, İnegöl Köfte, İznik Çinisi, Karacabey Soğanı ve Orhangazi Gedelek Turşusu olarak sıralanıyor.