Doktor Mehmet Akıncı: "Bir kişi plazma bağışıyla 8 kişinin hayatını kurtarabilir"
Doğu Akdeniz Kan Bölge Merkez Müdür Vekili Doktor Mehmet Akıncı, Covid-19 geçirmiş bir kişinin 3 ay içerisinde 8 defa immün plazma bağışında bulunabileceğini ifade etti.
Doğu Akdeniz Kan Bölge Merkez Müdürlüğü tarafından Şanlıurfa'da açılan İmmün Plazma Bağış Merkezi'nde 5 gün süreyle immün plazma bağışları kabul edilecek.
Şanlıurfa'da açılan İmmün Plazma Bağış Merkezi'nde 18-60 yaş arasında, Covid-19 hastalığı yakalanmış üzerinden 28 gün geçmiş hastaların bağışları kabul edilecek.
İmmün Plazma Bağış Merkezi'nin açılışında konuşan Kamu Hastaneleri Başkan Yardımcısı İl Plazma Koordinatörü Melis Kurt, "Biliyorsunuz ki hem dünya hem de Türkiye olarak hep birlikte oldukça zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu pandemi sürecinde de plazma bağışının rolüne, hepimiz zaman içerisinde yakınlarımızdan, çevremizden ve tanıdıklarımızdan ihtiyaç duyulduğu zaman ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu noktada Kızılay Bölge Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda katkılarından dolayı Büyükşehir Belediyemize teşekkürlerimi sunuyorum. Bizler de sağlık çalışanları ve İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu noktada yapabileceğimiz tüm fedakârlıklarımızı en son noktaya kadar yapmaya hazırız ve yapmaktayız." şeklinde konuştu.
"İmmün plazma bağışı hastaların hayatının kurtarılmasına vesile oluyor"
İmmün plazma bağışının hastaların iyileşmesine vesile olabileceğini belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mahmut Kırıkçı, "Ülkemizde de Covid-19’un etkilerini, rakamlarını ve hasta sayılarını hep beraber takip ediyoruz. Bu konuda dünyada iyi ülkelerden biriyiz ama her can çok değerli ve çok kıymetlidir. Her birimizin kendi yanımızdan, bedenimizden birinin hastalığına müşahede ettiğimiz ve şahit olduğumuz zaman, ‘acaba hayati bir sonuçla karşı karşıya kalabilir miyiz?’ diye kaygı duyuyor ve dua ediyoruz. Her türlü tıbbi seferberliği, sağlık önlemini almak üzere çabalar sarf etmemize rağmen, maalesef bazı hastalarımızı da bu noktada kaybediyoruz. Bu noktada bu plazmanın hastalık geçirmiş, iyileşmiş, antikor oluşturmuş ve belli yaş grubunda olanların donör olarak diğer hastalara verilmesi; hastaların hayatının kurtarılmasına vesile olur. Bu noktada da ciddi gelişmeler oldu. Bu anlamda biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu partner kuruluşlarımızla, Sağlık Müdürümüzle ve Kızılay Kan Merkezimiz ile böyle bir proje geliştirdik. Sağ olsun arkadaşlarımızda bu projeye katkıda bulundular."
Konu ile ilgili İLKHA mikrofonlarına konuşan Doğu Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdür Vekili Doktor Mehmet Akıncı, bir kişinin üç ay içerisinde 8 defa immün plazma bağışında bulunabileceğini vurguladı.
"İmmün plazma bağışında bulunacaklar 18 ile 60 yaş arasında olmalıdır"
Akıncı "Doğu Akdeniz Bölge Kan Merkezi olarak Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Kilis illerinin kan ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş bir kan bağış merkeziyiz. Bugün burada Şanlıurfa ilinde bu Covid-19 rahatsızlığı geçirip iyileşmiş olan hastaların hastanelerde yatan hastalara yardımcı olabilmeleri, şifa olabilmeleri için Doğu Akdeniz Bölge Kan Merkezi olarak ekibimizle gelip buraya cihazlarımızı getirdik. Burada 5 gün süreyle immün plazma almaya çalışacağız, burada iyileşmiş, kendisini iyi hisseden, 18 yaşını doldurmuş, 60 yaşını geçmemiş erkek hasta ve hiç doğum yapmamış olan bayanlardan immün plazma alacağız inşallah." şeklinde konuştu.
"Bir kişi üç ay içerisinde 8 defa immün plazma bağışında bulunabilir"
Kan bağışında bulunacak kişilere çağrıda bulunan Akıncı, "Kişi buraya geldiğinde, 'Acaba bana rahatsızlık bulaşır mı?' gibi hiçbir şüpheye girmesin. Arkadaşlarımızın hepsi tek kullanımlık malzemeler kullanıyor, gelenlerin de tek kullanımlık maske kullanması isteniyor. Hijyen kuralları içerisinde immün plazma alıyoruz. Bir kişi üç ay içerisinde 8 defa immün plazma bağışında bulunabilir. Bu demek oluyor ki en az 8 kişinin hayatını kurtarmış olacaktır, bu büyük bir şeydir. Bu rahatsızlığı geçirip iyileşmiş olan kişiler bunlar iyileşmiş olan insanlardır. Ama bu rahatsızlığa kapılıp da hastanede maalesef yaşam mücadelesi vermeye çalışan, yoğun bakımda olan Covid-19'lu hastalarımız vardı. Bunun şu anki tek tedavisi 'immün plazmadır.' O yüzden o rahatsızlığı atlatmış olan bireylerin gelip burada hastanelerde yatan hastaların hayatlarını kurtarmak için şifa olmalarını bekliyoruz. Katkılarından dolayı İl Sağlık Müdürlüğüne, Büyükşehir Belediyesine ve basın mensuplarına teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
"İmmün plazma ile normal kan bağışı arasındaki tek fark 'zaman' farkıdır"
İmmün plazma ile normal kan bağışı arasındaki farka değinen Akıncı, "İmmün plazma alırken aferez cihazlarımız var. Kan bağışında normalde tek kullanımlık bir torba kullanılıyor. İmmün plazmanın normal kan bağışından farkı; aynı damar yolundan alınıyor, tek kullanımlık aferez setlerimiz var, cihaza bağlanıyor. Diğerinden farkı 'süresi'dir. Cihazlarımız kanı alıyor, lazım olan plazmayı ayrıştırıyor, normal kanı kişiye tekrar veriyor. Bu işlemi 4 ya da 5 kez yaptığı için 45 dakika ile bir saat arasında sürebiliyor. İnsanlar buraya gelerek gönül rahatlığıyla immün plazma bağışlayabilirler." ifadelerini kullandı.
İmmün plazma bağışında bulunan İsmail Sancar ise, "Kan ve plazma bağışında bulunmak insani açıdan çok önemlidir. Covid-19 geçiren insanlara plazma bağışını tavsiye ediyorum. Gerçekten kan ve plazma bağışı çok önemlidir. Bu konuda insanların duyarlı olmasını istiyoruz. Şanlıurfa’da cihazın olmaması büyük bir sıkıntıdır. İnşallah yetkililer en kısa sürede bu cihazı Şanlıurfa için temin ederler ve insanlar Gaziantep’e gitmekten kurtulur. Cihazın gelmesi Şanlıurfa için iyi olur." dedi. (İLKHA)