• DOLAR 32.236
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2412.192
  • ...
En Öldürücü Küresel Salgın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TRABZON - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi ve Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara kullananlara, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü`nü fırsat bilerek, kaliteli bir yaşam için sigarayı bırakmaları tavsiyesinde bulundu.

Araştırmaların dünyada her yıl 5 milyondan fazla kişinin sigaranın yol açtığı çeşitli hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini gösterdiğini belirten Özlü, ``Bu rakamlar 10 saniyeden daha az sürede bir kişinin sigaraya bağlı nedenlerle öldüğünü ortaya koyuyor. Ülkemizde ise sigara kullanımı nedeniyle yılda 120 bin civarında kişinin öldüğü hesaplanmakta`` dedi.

Prof. Dr. Özlü, bu rakamların terör, trafik kazaları, yangın, AIDS, alkol, uyuşturucu madde kullanımı, cinayet ve intihar olaylarına bağlı ölümlerin toplamından daha fazla olduğunu vurgulayarak, ``Sigara, küresel olarak en öldürücü salgın hastalıktır. Genç yaşta meydana gelen zamansız ölümlerin yüzde 20`den fazlası sigaraya bağlıdır. Sigara içenlerde kanserden ölüm oranı içmeyenlere oranla yaklaşık 25 kat daha yüksektir. Sigara içenler, içmeyenlere göre ortalama 20-25 yıl daha erken ölmektedir`` diye konuştu.

AA

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir