• DOLAR 34.347
  • EURO 37.42
  • ALTIN 3015.74
  • ...

24-25 Eylül'deki AB liderler zirvesi öncesinde bugün AB dışişleri bakanları Brüksel'de bir araya geldi.

Toplantıda AB dışişleri bakanlarının, Libya'ya yönelik silah ambargosunu deldikleri gerekçesiyle Türkiyeli, Ürdünlü ve Kazak birer şirket ile iki Libya vatandaşına yaptırım uygulama kararı alındığı ve söz konusu şirketlerin havacılık ve denizcilik sektöründen olduğu bildirildi.

AB, Samsun merkezli Avrasya Shipping şirketinin "Çirkin isimli gemisi aracılığıyla silah ambargosunu deldiğini" açıkladı.

AB'den yapılan resmî açıklamada, "Özellikle Çirkin gemisi 2020 Mayıs ve haziran aylarında Libya'ya askeri malzeme taşımakla ilişkilendirildi" denildi.

Avrasya Shipping şirketinden henüz bir açıklamanın yapılmadığı belirtiliyor.

Kazakistan ve Ürdün merkezli 2 şirkete de yaptırım uygulandı

Diğer yaptırım uygulanan iki şirketin Kazakistan merkezli Sigma Havayolları ve Ürdün merkezli Med Wave Shipping isimli denizcilik şirketi olduğu bildiriliyor.

Alınan yaptırım kararıyla birlikte şirketlerin AB'deki varlıklarının dondurulacağını, AB finansal piyasalarına erişimlerinin engelleneceğini ve AB içindeki şirketlerle ticaret yapmalarına izin verilmeyeceğini aktarıyor.

Birleşmiş Milletler, 2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden beri çatışmaların yaşandığı Libya'ya yönelik bir silah ambargosu kararı almıştı. Avrupa Birliği de Akdeniz'deki donanmasıyla bu ambargoyu denetliyor.

Bugün karar verilen ceza, AB'nin Libya'ya dair verdiği ilk yaptırım kararı oldu. Kararın Doğu Akdeniz'deki gelişmeler nedeniyle gerginleşen AB-Türkiye ilişkilerini daha da germe riskini taşıdığı aktarıldı.

Belarus'a yaptırım kararı çıkmadı

AB dışişleri bakanlarının toplantısından devlet başkanlığı seçim sonuçları tartışılan Belarus'a ise Kuzey Kıbrıs Rum Kesimi'nin vetosu nedeniyle yaptırım kararının çıkmadığı belirtildi.

AB, 40 Belaruslu yetkiliye 9 Ağustos'taki devlet başkanlığı seçiminde usulsüzlük yaptıkları ve seçimlerden sonra düzenlenen protestolarda göstericilere aşırı güç kullanıldığı gerekçesiyle yaptırım uygulamaya hazırlanıyordu.

AB'nin Doğu Akdeniz'de doğalgaz yatakları arama çalışmaları yüzünden Türkiye'ye yaptırım kararı almaması halinde Kuzey Kıbrıs Rum Kesimi'nin Belarus'a uygulanması planlanan yaptırımları bloke edeceği belirtilmişti.

AB, yaptırımları hayata geçirebilmek için tüm üye ülkelerin onayına ihtiyaç duyuyor.

Belarus'ta ülkeyi 26 yıldır yöneten Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'nun oyların yüzde 80'ini alarak seçimleri yeniden kazandığı açıklanmıştı, muhalefet ise seçimlerde hile yapıldığını savunuyor ve iktidarın kendilerine devredilmesini istiyordu. (İLKHA)