• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
5 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Halk Sağlığı Müdürü Dr.Vecheddin Acar \"9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü\" nedeniyle yazılı açıklama yaptı.


Acar, tütün ve tütün mamulü kullanımından kaynaklanan her türlü zarara karşı yürütülen mücadele kapsamında \"9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü\"nün tüm dünyada anlamlı ve önemli bir gün olarak kabul görüldüğünü söyledi.


Acar, \"Tütün kontrolünde temel amaç, tütün mamulü kullanımını azaltarak başta kanser olmak üzere birçok hastalığın neden olduğu sağlık ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamaktır. Tütün kontrolünde esas olan gelecek nesilleri, çocuklarımızı ve gençlerimizi tütün mamullerinin zararlarından korumak, başkalarının içtiği sigara dumanından oluşan pasif etkilenimini önlemek ve temiz hava soluyabilmelerini sağlamaktır\" dedi.


Sigara dumanının içerdiği karbonmonoksitin kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açtığını ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olduğunu ifade eden Acar, \"Sigara; akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine yol açıyor. Sigara bağımlısı olan insanların çoğunun Akciğer Kanserine yakalanma riski normal popülasyondan daha yüksektir\" dedi.
Sigaranın ayrıca peptik ülser, kronik bronşit, felç, astım, reflü, erken menopoz, diş eti iltihabı, kemik erimesi ve katarakt hastalıklarına zemin hazırladığını belirten Acar, hamilelerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini de beraberinde getirdiğine söyledi.


Acar, \"Koroner kalp hastalıklarından ve bu hastalıkların yol açtığı ölümlerden korunmak için atılacak ilk adım, sigara ve dumanından uzak durmaktır. Sigara dumanı; katran, karbon monoksit ve nikotine ek olarak, amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehid ve metan gibi son derece zehirli olan içerisinde 40`i kanser yapıcı 4 binden fazla kimyasal madde içeriyor\" dedi.


Ölenler rakamlar değil insanlardır!
Ülkemizde her yıl yaklaşık 130 bin kişinin dünyada ise 5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğüne işaret eden Acar, \"Şimdiki eğilimler sürdüğü takdirde, 2030 yılından sonra ülkemizde her yıl 250 bin insanın tütüne bağlı hastalıklardan öleceği hesaplanmaktadır\" dedi.


Acar açıklamasının sonunda, \"Mevcut ve gelecek nesillerin sağlığını korumaya yönelik hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere tüm halkımızdan tütün kontrolü yasa ve kurallarına uymasını ve sahip çıkmasını istiyor, tütün ürünlerine bağımlılığı devam eden vatandaşlarımızın da `9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü`nü yeni bir başlangıç kabul ederek `Dumansız Hava Sahası`na dâhil olmalarını arzu ediyorum\" ifadelerini kullandı. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir