• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
MANİSA - 2011 Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre ülkede görme; duyma; konuşma, yürüme, merdiven çıkma veya inme; bir şey taşıma veya tutma ve yaşıtlarına göre öğrenme, basit dört işlem yapma, hatırlama veya dikkatini toplama fonksiyonlarından en az birinde çok zorlandığını veya hiç yapamadığını beyan eden kişi sayısı toplam 4 882 841 kişidir.

Engeli olan kişilerin toplam nüfusa oranı yüzde 6,5`tir. Ege Bölgesi`nde en az bir engeli olan kişi sayısı 656 174 olup bu sayı toplam nüfusun yüzde 6,8`ine denk gelirken, Manisa ilinde en az bir engelli olan kişi sayısı 88 bin 313`tür. Bu sayı toplam nüfusun yüzde 6,6`sına denk gelmektedir. En az bir engeli olan kişi sayısında Manisa, Türkiye`de 17. sırada (büyüklüğe göre) iken en az bir engeli olan kişi sayısının toplam nüfusa oranına bakıldığında ise en yüksek orana sahip 60. il konumundadır. En az bir engeli olan kişi sayısının toplam nüfusa oranına bakıldığında Ege Bölgesi`nde İzmir ili yüzde 5,2 ile en düşük, Denizli ili ise yüzde 9,6 ile en yüksek orana sahiptir.

Türkiye de görmede zorluk yaşadığını (gözlük veya lens kullandıkları halde zorluk çekenler dâhil) beyan edenlerin oranı yüzde 1,4 iken Ege Bölgesi`nde İzmir ili yüzde 1,1 ile en düşük, Aydın ili ise yüzde 2,1 ile en yüksek orana sahiptir. Manisa`da ise görmede zorluk yaşadığını beyan edenlerin oranı ise yüzde 1,5`tir.

Duymada zorluk çekenlerin nüfusu Türkiye oranı yüzde 1,1 olup iken Ege Bölgesi`nde İzmir ili yüzde 1,0 ile en düşük, Aydın ili ise yüzde 1,8 ile en yüksek orana sahiptir. Manisa`da ise duymada zorluk çektiğini beyan edenlerin oranı ise yüzde 1,3`tür.

Türkiye de 3 ve üzeri yaştaki kişilerin yüzde 0,7`si konuşma zorluğu çekerken Ege Bölgesi illerinde de bu oran genel olarak yüzde 0,7`dir. Yine 3 ve üzeri yaştaki kişilerin yüzde 3,3`ü yürüme, merdiven çıkma ve inmede zorluk çekerken Ege Bölgesi`nde İzmir ili yüzde 2,6 ile en düşük, Denizli ili ise yüzde 5,1 ile en yüksek orana sahiptir. Manisa`da ise bu oran yüzde 3,6`dır.

Türkiye de 3 ve üzeri yaştaki kişilerin yüzde 2`si yaşıtlarına göre öğrenmede, basit dört işlem yapmada, hatırlama veya dikkatini toplamada zorluk çekerken Ege Bölgesi`nde İzmir ili yüzde 1,3 ile en düşük, Uşak ili ise yüzde 2,7 ile en yüksek orana sahiptir. Manisa`da ise bu oran ülke oranıyla aynıdır.

Son olarak Türkiye de 3 ve üzeri yaştaki kişilerin yüzde 4,1`i bir şeyler taşıma veya tutmada zorluk çekerken bu göstergede Ege Bölgesi`nde İzmir ili yüzde 3,0 ile en düşük, Denizli ili ise yüzde 6,3 ile en yüksek orana sahiptir. Manisa`da ise bu oran yüzde 4,2`dir. (Ramazan Sındıraç-İLKHA)