• DOLAR 34.416
  • EURO 36.201
  • ALTIN 2953.174
  • ...
Coronavirus aşı adayının klinik denemelerinde yan etkilere rastlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlaç şirketi, ortaklarıyla yaptığı konferans görüşmesinde, "BNT162b2" adlı aşı adayının ABD'de yürütülen üçüncü aşama klinik denemelerinde "deneklerde hafif ve orta dereceli bazı yan etkilere rastlandığını" açıkladı.

Aşı uygulanan deneklerin birçoğunda yorgunluk, baş ağrısı, üşüme ve kas ağrıları görüldüğü, bazılarında ateş ve sınırlı sayıdaki denekte ise yüksek ateş tespit edildiği kaydedildi.

Deneme durdurulabilir

Şirketin Aşı Araştırma ve Geliştirme Bölümü yöneticisi Kathrin Jansen, söz konusu bulguların güvenlik açısından risk oluşturacağı düşünülmesi halinde denemenin durdurulabileceğini ancak şu ana kadar bu yönde bir karar alınmadığını ifade etti.

İngiliz-İsveç ilaç şirketi, aşı adayının testlerini geçici olarak durdurmuştu

Öte yandan bir İngiliz-İsveç ilaç şirketi de Oxford Üniversitesi ile geliştirdiği "AZD1222" adlı Covid-19 aşı adayının üçüncü aşamadaki testleri, İngiltere'de bir katılımcıda "açıklanamayan bir hastalığın" ortaya çıkması nedeniyle 9 Eylül'de geçici olarak durdurulmuş, 12 Eylül'de testlerin yeniden başlamasına karar verilmişti.

Klinik denemeler 3 aşamada yapılıyor

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor.

İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

35 aşı adayı, klinik deneme aşamasında

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, 9 Eylül itibarıyla dünya genelinde Covid-19'a karşı 35 aşı adayı klinik deneme, 145 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Çin'de ortaya çıkan Covid-19, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. Dünya genelinde vaka sayısı 29,7 milyonu aşarken, 939 binden fazla kişi hayatını kaybetti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir