• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
AİÇÜ’de Bilimsel Teşvik Ödülleri Töreni yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AİÇÜ Kültür ve Kongre Merkezi Osmanlı Salonunda gerçekleşen programa, Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Ağrı İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çimen, IC Vakfı Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Meral Dinçer, kurum müdürleri ve akademisyenler katıldı.

Gerçekleşen programın açılış konuşmasını IC Vakfı Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Meral Dinçer yaptı.

Dinçer, İbrahim Çeçen Vakfı’nın üniversitenin ve akademisyenlerin her konuda destekçisi olduklarını belirterek, "Vakfımız için Ağrı kalbimizde yer edinen önemli bir şehrimizdir. İbrahim Çeçen beyin 50 yıllık iş hayatı Vakfımızın 16 yıllık bir geçmişi söz konusu. Bu süreç içinde Vakıf 15 binden fazla bursiyer mezun etti. Bu çok ciddi bir sayı, üniversitede okuyan öğrencilere karşılıksız burs veriyoruz. Burs verdiğimiz öğrenciler içinde milletvekili olan var, öğretmen, doktor, kaymakam gibi birçok alan ve sektörde iş sahibi olarak Türkiye'nin değişik yerlerinden hatta dünyada görev almalarından gurur duyuyoruz açıkçası." ifadelerini kullandı.

Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, konuşmasında üniversitelerin bilimsel bilgiyi üreten mekân olduğunun altını çizdi.

Dr. Varol, "Bunun adı çeşitli ülkelerde, kültürlerde ve şekillerle anılmış olabilir ama her kültür ve toplumda insanoğlunun var olduğu her dönemde bilimsel bilgiyi üreten bir kurumsal yapı olmuştur. Birinci fonksiyon budur. Bunun yanında yine en önemli fonksiyonlarından bir tanesi bu bilgiyi biriktirmektir, arşivlemektir.  Çünkü gelecek dönemde üretilecek bilimsel bilginin ortaya çıkabilmesi için bilimsel çalışmaların mutlaka kümülatif bir şekilde biriktirilmesi gerekir. Bugün tabi teknolojinin gelişmesi ile dijital dünyada çeşitli network ağlarının oluşması ile birlikte bu çok kolay belki ama ortaya konan mutlaka kurumsal bir yapı olmak zorundadır, dolayısıyla ikinci işlevi budur. Üçüncü işlevi de bu ürettiği bilimsel bilgiyi, bizim ülkemizdeki adlandırması ile ön lisans, lisans veya lisans üstü eğitimler yoluyla o alanda yetiştireceği uzmanlara aktarmaktır. Bu alanlarında yetişen uzmanlar pratik dünyaya çıkıp kendi işlerini doğrudan icra eden kişilerde olabilirler veya onlarda akademik dünyanın yani bilim üretmenin bir parçası olup o üniversite yapısının içerisinde kalabilirler." ifadelerini kullandı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin fiziksel anlamda en güzel üniversitelerden biri olduğunu söyleyen Vali Varol, "Akademik çalışmalarım vesilesi ile ülkemizde, yurt dışında çok fazla üniversitede çeşitli etkinliklerde bulundum. Fiziksel olarak da akademik olarak da oraları tecrübe etme imkânı buldum. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi dünyada fiziksel olanaklar bakımından gördüğüm en güzel üniversitelerden, kampüslerden biridir. Bunu size bütün gönül rahatlığımla ifade edebilirim. Hocalarımızın en büyük ödülü, öğrencilerinin başarılı olması ve aslında temelde akademik çalışmalarımızın sonuç verip dünyada belirli prensip ve kurallara göre kabul edilmiş olan yayın organlarında hakemli dergilerde yayınlanarak bilimsel literatürün hiçbir zaman eskimeyecek, yok olmayacak sayfaların arasında yer bulmasıdır. Bu konuda görüyorum ki hem insan kaynağımızın yani eğitim kadrolarımızın, akademik kadrolarımızın sayısal olarak geldiği nokta hem de nitelik olarak geldiği nokta gerçekten iyi ve daha da ileriye gitmek için önemli bir motivasyon, bir çaba, bir niyet var, buda bizi mutlu ediyor." şeklinde konuştu.

Programda bir konuşma yapan Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, kentin her alanda üniversiteye ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.

Sayan, "Ağrı gerçekten büyük bir şekilde üniversiteye ihtiyaç duymaktadır. İmar planı, şehir yapılanması, gençlerin, kadınların eğitimleri için çocuklarımızın geleceği için büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Hangi anlamda düşünürseniz düşünün Ağrı'nın üniversiteye büyük bir ihtiyacı var. Bizim mutlaka bunu bir noktaya getirmemiz lazım. Ağrı için bir plan yapmak zorundayız ve bu planı gerçekleştirmek için ivedi bir şekilde harekete geçmeliyiz." dedi.

Ödülleri töreninde konuşan AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, “Doğudan Yükselen Işık” parolası ile çıktığı yolda bölgenin ve ülkenin önemli eğitim kurumlarından olan Üniversitenin akademik başarısının her geçen gün arttığını söyledi.

Prof. Dr. Karabulut, "2016’da 58 olan makale sayısı ile 107 üniversite arasında 94’üncü sırada olan Üniversitemiz, 2019’da 122 makale sayısı ile 108 üniversite arasında 66’ncı sıraya yükseldi. 2016’da 135 öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı 0.42, 403 öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı 0.14 iken 2019’da 179 öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı 0.68, 449 öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı 0.27’ye ulaştı. Böylelikle 4 yıl gibi kısa bir zamanda yayın sayımız yüzde 100’e yakın bir artış gösterdi. Yine URAP verilerine göre yayın sayısı bakımından 2016-2017 yılında 92.72 puanla 54 üniversite arasında son sırada bulunan üniversitemiz, 2019-2020 yılında 273.70 puanla 95 üniversite arasında 61’inci sıraya yükselmiştir. Evrensel bilime katkı sağlayan yayınları ile Üniversitemiz ailesinin bilim çıtasının yükselmesinde emeği bulunan tüm akademisyenlerimize ve bizlere her konuda destek olan İbrahim Çeçen (IC) Vakfına teşekkür ediyorum." diye konuştu.

TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması TEKNOFEST Festivali “Savunma, Uzay ve Havacılık” kategorisinde Türkiye ikincisi olan AİÇÜ Meslek Yüksekokulu öğrencileri Habip Demirbaş ile Kemalettin Demirbaş’a başarı belgesi ve hediyelerinin verildiği tören, başarılı akademisyenlere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir