• DOLAR 34.578
  • EURO 36.397
  • ALTIN 2917.618
  • ...
BM, biyoçeşitlilik kaybı ile hastalıkların yayılması arasındaki bağlantıya dikkati çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM'nin Biyolojik Çeşitlilik Konvansiyonu (CBD) tarafından yayımlanan Beşinci Küresel Biyoçeşitlilik Görünümü raporu, doğanın dünya genelindeki durumuna ilişkin yetkin bir genel bakış sunuyor.

Rapor, iklim değişikliğiyle mücadelede ve uzun vadeli gıda güvenliğinde biyoçeşitliliğin önemine ve biyoçeşitliliği korumanın gelecek salgınları önlemek için hayati bir eylem olduğuna vurgu yapıyor.

Çalışma, insanların doğa ile günümüzde kurduğu ilişkinin tehlikelerini düşünme konusunda bir teşvik ve uyarı niteliği taşıyor.

Buna göre süregelen biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistemlerde devam eden bozulma, insanların sağlığı ve hayatta kalması üzerinde çok derin sonuçlara yol açıyor. 

CBD İcra Direktörü Maruma Mrema, "Doğa tahrip oldukça Coronavirus gibi öldürücü hastalıklar, insanlar ve hayvanlar arasında yayılmak için yeni yollar buluyor. Pandemi, kısıtlı bir zaman diliminde de olsa, dönüşümlere yol açan değişikliklerin yapılması gerektiğinde yapılabildiğini gösterdi." dedi.

Bu yıl yürütülen çalışmaların özellikle önemli olduğu düşünülüyor. Çünkü çalışma, BM'nin Biyoçeşitlilik On yılı başlangıcı olan 2010'da belirlenen ve çoğuna bu yıl sonuna kadar ulaşılması planlanan 20 hedeften oluşan Aichi Biyoçeşitlilik Hedefleri için "final raporu karnesi" niteliği taşıyor.

Raporda, "her şeyin alışıldığı gibi" olduğu bir dünyanın geride kaldığı ve çevreye verilen hasarın düzeltilmeye başlandığı bir dünya senaryosu çizen bir dizi "dönüşüm" ya da tavsiye yer alıyor.  Rapor, ekosistemlerin yeniden inşası ve korunması, gıda sistemlerinin olumsuz etkilerini azaltırken üretkenliği artıracak şekilde yeniden tasarlanması, okyanusların sürdürülebilir şekilde yönetilmesi gibi önerilerde bulunuyor. 

Şehirlerin tasarımının da incelendiği raporda, kentsel alanlarda azaltılmış çevresel ayak izi, "yeşil altyapı", çevre düzenlemeleri ile doğaya alan açmak gibi tavsiyeler veriliyor.

Rapor, BM'nin iklim değişikliğinin en etkin yollarından birisi olarak görülen doğa tabanlı çözümlere desteğini de güçlendiriyor. Bu çözümler, fosil yakıt kullanımını aşama aşama hızlıca sonlandırmanın yanı sıra biyoçeşitliliğe ve diğer sürdürülebilir hedeflere de olumlu katkıda bulunabiliyor.

Küresel Biyoçeşitlilik Görünümü bulguları BM Genel Kurulu gözetiminde 30 Eylül'de düzenlenecek ve devlet başkanlarının katılacağı BM Biyoçeşitlilik Zirvesi'nde ele alınacak. 

Zirve, insanlığın biyoçeşitliliğin bozulmasıyla karşılaştığı krizi ve sürdürülebilir gelişme için biyoçeşitliliği geliştirici eylemleri hızlandırmaya duyulan acil ihtiyacı vurgulayacak.

Covid-19'un daha da yayılmasını önlemeye yönelik tedbirler kapsamında zirve sanal ortamda düzenlenecek. 

2021 ve 2030 arası dönem için bir dizi hedef halihazırda tartışılıyor. Bu hedeflerin Mayıs 2021'de Çin'in Kunming şehrinde yapılacak Biyolojik Çeşitlilik Konvansiyonu Tarafları 15'inci Konferansı'nda (15th Conference of Parties of the Convention of Biological Diversity) görüşülmesi hedefleniyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir