• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı Temmuz ayına ait “ Sanayi Üretim Endeksi” verilerini açıkladı. Buna göre:

SANAYİ ÜRETİMİ YILLIK %4,4 ARTTI

Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2020 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %4,9 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %5,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,4 arttı.

SANAYİ ÜRETİMİ AYLIK %8,4 ARTTI

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2020 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %5,4, imalat sanayi sektörü endeksi %8,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %6,4 arttı.

VARANK: SANAYİ ÜRETİMİNDE İLK 3'TE YERİMİZİ ALDIK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Aylık bazda tüm alt kalemler pozitif gerçekleşti. Üretimde küresel ekonomide pozitif ayrışmaya devam ederek, ilk 3'te yerimizi aldık. Uyguladığımız tedbirler reel sektörü canlandırdı. 3. çeyrekte yüksek büyüme bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Varank, ülkelere göre sanayi üretiminin aylık ve yıllık değişim oranlarının kıyaslandığı grafiği de paylaştı. Buna göre Türkiye, sanayi üretiminde yıllık yüzde 4,4'lük artış performansıyla İrlanda, Norveç ve Çin'in ardından 4'üncü, aylık yüzde 8,4'lük artış performansıyla da Portekiz ve İspanya'nın ardından 3'üncü sıraya yerleşti.

ZEYTİNOĞLU: “YÜZDE 4.4’LÜK ARTIŞI ÇOK DEĞERLİ BULUYORUZ”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi üretimindeki yıllık yüzde 4.4’lük artışı çok olumlu bulduklarını söyleyerek, “Sanayi üretim endeksi temmuzda aylık yüzde 8.4, yıllık yüzde 4.4 arttı. Aylık bazda gerçekleşen yüzde 8.4’lük artış Covid-19 etkisiyle taban seviyeden gelen büyümeyi gösterdiği için, aylık artıştan ziyade, yıllık gerçekleşen yüzde 4.4’lük artışı çok değerli buluyoruz. Temmuz ayı, Avrupa’nın büyük kısmının duruşta olduğu bir ay olduğu için AB’ye ihracat yapan firmalarımızın temmuzda duruşta olmasına rağmen imalat sanayindeki yıllık yüzde 5.1’lik artışı çok değerli buluyoruz.” dedi.

“AVRUPA EKONOMİSİNDEKİ TOPARLANMA BİZE GÖRE ÇOK DAHA YAVAŞ”

“Ağustos ayından itibaren Avrupa’daki toparlanmaya bağlı olarak sanayide büyümenin devam edeceğini bekliyoruz.” diyen Zeytinoğlu, “Avrupa ekonomisindeki toparlanma bize göre çok daha yavaş gerçekleşiyor ve toparlanma hızı bizi de etkiliyor. Kapasite kullanım oranlarında da benzer bir durum sözkonusu. Geçen yılın yüzde 5 civarı gerisindeyiz. Ancak ağustosun ikinci yarısı ve eylül ayından itibaren hem sanayi üretiminde hem kapasite kullanım oranlarında geçmiş yılların potansiyelini yakalayabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekteki yüzde 9.9 küçülmesinin, üçüncü çeyrekte sanayinin de katkısıyla telafi edileceğini söyledi. Zeytinoğlu, “Temmuz ayında sermaye malı üretimindeki yıllık artışın yüzde 1.5 ile sınırlı kaldığını görüyoruz. Bu oran bizim için önemli. Zira geleceğe yönelik büyümenin ön işaretini veriyor.” dedi.